Marc Johnson, profesor de microbiologie moleculară și imunologie la Universitatea din Missouri și autor al studiului, consideră că rezultatele sugerează că mutațiile „criptice” pe care le-au identificat în New York ar putea fi legate de posibile origini animale, informează NationalPost.
Deși aceste origini nu au fost încă verificate, expertul crede că o posibilă sursă ar putea fi șobolanii din sistemul de canalizare din New York. Descoperirile sunt publicate în revista Nature Communications.
S-au prelevat eșantioane de apă uzată din 14 stații de epurare
„De exemplu, încă nu știm de unde a venit varianta Omicron, dar trebuia să vină de undeva”, a spus Johnson.
„Aceste variante apar peste tot, inclusiv Omicron, care s-a răspândit în populația generală și a făcut ravagii. Cred că aceste descendențe ciudate ar putea să ne ajute să vedem de unde va veni următoarea variantă a Covid-19”, spune acesta.
Cercetătorii au prelevat probe de apă uzată din 14 stații de epurare din New York City încă din iunie 2020.
Mulți oameni de știință susțin că varianta Omicron a apărut de la un pacient imunocompromis, iar persoanele care au un sistem imunitar compromis pot avea mai multe dificultăți în a lupta împotriva virusului, putând să sufere mai multe mutații.
Un proces biologic numit ”evoluție convergentă”
Autorii studiului spun că o posibilă explicație ar putea fi un proces biologic numit ”evoluție convergentă”.
„Un animal din Missouri nu se va amesteca cu același tip de animal din New York”, a spus John Dennehy, virolog și profesor de biologie la Queens College.
„Prin urmare, evoluția virusului în fiecare zonă geografică este independentă una de cealaltă, dar pentru că este același animal, virusul arată la fel în ambele locuri”, a adăugat el.
Sursa ar fi putut fi câinii, pisicile și șobolanii
Conform teoriei sale, în lunile mai și iunie 2021, când numărul de cazuri COVID-19 în New York City era scăzut, mai multe linii ciudate au apărut în ARN-ul viral din apele uzate, sugerând că ar fi putut proveni dintr-o sursă non-umană. Cercetătorii au considerat inițial că sursa ar putea fi veverițele, câinii, pisicile și șobolanii. „Acesta este un virus foarte promiscuu. Poate infecta tot felul de specii”, spune Dennehy.