Universal Premium Fund, care a finanţat prospecţiunile, este o firmă ce are ca investitori companii petroliere din România, Belgia, Olanda, Luxemburg şi Elveţia.
‘În urma unei licitaţii organizate în anul 2010 de Agenţia Naţională de Resurse Minerale, Universal Premium SA a câştigat dreptul de a cerceta posibila existenţă a unor zăcăminte de ţiţei pe trei perimetre din zona de vest a României, zăcământul descoperit în urmă cu câteva zile aflându-se în Perimetrul ‘Pâncota E 2′. Valoarea investiţiilor făcute aici până în prezent, în cercetare, se ridică la circa zece milioane de euro şi va ajunge la 15 milioane de euro în momentul începerii extracţiei’, a declarat dr ing Victor Roşu, administrator al firmei Universal Premium SA.
Potrivit sursei citate, după circa cinci ani de de prospecţiuni geologice efectuate în zonă, a fost confirmată existenţa unui zăcământ care, potrivit primelor estimări, ar fi de circa 1,5 milioane tone, ceea ce la actualul preţ al ţiţeiului pe piaţa mondială ar însemna o valoare de peste 1 miliard de dolari SUA, durata de exploatare fiind apreciată la 20 de ani.
Zăcământul se află la o adâncime cuprinsă între 500 şi 2.100 de metri, mai mică decât în alte zone ale ţării, ceea ce reduce mult investiţiile în exploatare.
‘Forajele au început aici în luna august a anului trecut, însă au fost întrerupte în luna decembrie, datorită vremii. Lucrările au fost reluate în urmă cu o săptămână, urmând ca în câteva zile să începem să lucrăm din plin. Sperăm ca în cea de a două jumătate a acestui an să reuşim să începem exploatarea zăcământului. Prin exploatarea acestui zăcâmânt, producţia petrolieră a României ar putea creşte, conform estimărilor, cu 7 – 9 procente’, a precizat dr ing Victor Roşu.
Primarul oraşului Pâncota, Iosif Retter, a declarat la rândul său, pentru AGERPRES, că este foarte mulţumit pentru această descoperire, întrucât lucrările din zonă vor aduce sume importante la bugetul local.
‘Pentru oraşul Pâncota, descoperirea acestui zăcământ de ţiţei înseamnă crearea a peste 250 de locuri de muncă, înseamnă că se va face o conductă prin care ţiţeiul de la sonda de exploatare va fi transportat până în gara Pâncota, acolo unde se va construi un terminal, iar de aici ţiţeiul va intra în circuitul naţional’, a precizat primarul Iosif Retter.
Sondele, se vor afla pe o arie de cca 250 kilometri în jurul oraşului Pâncota.
Reprezentanţii firmei au mai precizat că aceasta deţine contracte cu toţi proprietarii de terenuri pe care sunt amplasate sondele în această arie de acoperire, fie persoane fizice, fie autorităţi publice locale, având deja toate avizele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale pentru actuala etapă a proiectului, ultimul aviz urmând să fie eliberat în momentul începerii extracţiei.
‘În câteva zile vom începe prospecţiunile geologice în zona Păuliş, judeţul Arad, acolo unde apreciem că ar exista un zăcământ de ţiţei mai mare decât cel descoperit la Pâncota’, a adăugat administratorul firmei Universal Premium SA.