Vaccinul Pfizer a dat cel mai puternic răspuns imunitar dintre toate cele patru vaccinuri testate în această vară ca parte a unui studiu. Cercetarea a constatat, de asemenea, că persoanele care primesc vaccinul chinezesc Sinopharm pot fi expuse mai mult la infecția cu coronavirus, scrie site-ul Fortune.
Nivelurile de anticorpi împotriva coronavirusului au variat foarte mult în fiecare dintre cele patru vaccinuri analizate, scrie fortune.com. Concentrații de anticorpi „relativ scăzute” au fost stimulate de vaccinurile Sinopharm și Sputnik V, niveluri medii de anticorpi s-au constatat la vaccinul AstraZeneca, iar cele mai mari valori au fost observate la vaccinul Pfizer, conform studiului din revista Cell Host and Microbe.
Diferențele de răspuns imunitar între diferitele tipuri de vaccinuri sunt tot mai analizate
Aceste diferențe de răspuns imunitar între diferitele tipuri de vaccin fac obiectul unor cercetări intense. Cel mai probabil, este vorba de factori precum cantitatea de ingredient activ din fiecare doză și intervalul dintre prima și a doua doză, explică autorii studiului de la Universitatea Stanford, Fundația Onom și Centrul Național pentru Boli Zoonotice din Ulaanbaatar.
Studiul a fost realizat în luna iulie în rândul a 196 de oameni din Mongolia, vaccinați cu schema completă, unde au fost folosite toate cele patru vaccinuri.
Ce au descoperit la adulții vaccinați cu Sinopharm, Sputnik V sau AstraZeneca
Rezultatele au sugerat că beneficiarii vaccinului Sinopharm( adică 89,2% dintre adulții vaccinați din Mongolia la acea vreme) precum și un număr mai mic de persoane cărora li s-a administrat serul Sputnik V sau cel de la AstraZeneca, ar putea fi susceptibili la infecții post vaccinare, afirmă autorii.
„Intervenții suplimentare, cum ar fi dozele de rapel, chiar cu tipuri de vaccin mai puternice, ar putea fi necesare pentru a ține sub control pandemia în Mongolia și în întreaga lume”, cred experții.
Studiul nu a oferit detalii despre intervalul dintre doze, care ar putea să fi subestimat răspunsul anticorpilor la vaccinul AstraZeneca și nici nu a studiat răspunsul imun celular.
Mongolia a fost afectată de un val de infecții cu coronavirus, în principal din cauza variantei Alfa.
Un studiu publicat luna trecută în Statele Unite arăta că persoanele care au făcut vaccinuri care folosesc tehnologia clasică par să fie mai bine protejate dacă fac doza booster cu un vaccin care utilizează tehnologia pe bază de ARN mesager, adică Pfizer sau Moderna.