Marea Salton, cel mai mare lac salin din California, care este pe cale de dispariție, ar putea fi cheia viitorului lumii în ceea ce privește energia curată.
Poate alimenta 375 de milioane de vehicule electrice
Marea Salton, cel mai mare lac salin din California, care este pe cale de dispariție, ar putea fi cheia viitorului lumii în ceea ce privește energia curată. Potrivit unui raport recent al Departamentului de Energie al SUA, această zonă deține o adevărată comoară: litiul.
Acesta se găsește în cantități suficiente pentru a alimenta peste 375 de milioane de baterii pentru vehicule electrice (EV). Adică mai mult decât numărul total de vehicule aflate în prezent pe drumurile din SUA, poziționând regiunea drept o potențială putere pe piața globală a litiului, potrivit Thebrighterside.
Litiul, „aurul alb”, este crucial pentru producerea bateriilor reîncărcabile
Litiul este crucial pentru producerea bateriilor reîncărcabile utilizate în orice, de la mașini electrice la smartphone-uri. Odată cu impulsul global către energia curată, această descoperire este una promițătoare. Cu toate acestea, după cum avertizează experții de la Universitatea din California de Sud (USC), graba de a extrage litiu ar putea avea consecințe grave asupra mediului și sănătății publice.
Marea Salton a fost creată accidental în 1905 când Raul Colorado a inundat zona. A devenit apoi o atracție turistică importantă, în special pentru diversitatea biologică.
„Valea Litiului” ar putea duce la un boom economic
„Lithium Valley” este acum pregătită pentru un boom economic – unul promovat nu doar de companii, ci și de ecologiști, care cred că metoda de extracție a litiului propusă aici este cea mai „verde” abordare disponibilă”, a explicat Manuel Pastor, directorul companiei USC.
„Dar întrebarea este cine va beneficia de pe urma boom-ului și cine se va confrunta cu marginalizarea continuă?”, a continuat el.
Litiul din Marea Salton se găsește în saramura geotermală
Litiul din Marea Salton se găsește în saramura geotermală, o apă fierbinte, bogată în minerale. Acest tip de extracție a litiului este considerat mai puțin dăunător mediului, în comparație cu extracția tradițională de roci dure. Metoda presupune pomparea saramurii la suprafață, de unde poate fi extras litiul, iar apoi readucerea saramurii la sol. Acest proces este considerat un potențial schimbător de joc pentru producția durabilă de litiu.
Marile companii petroliere investesc masiv în sectorul electrificării vehiculelor, în condițiile în care guvernele din SUA și Europa au stabilit programe de promovare a utilizării pe scară mai largă a vehiculelor electrice și de reducere a consumului de combustibili fosili.
Exxon a început deja goana după „aurul alb”
Exxon a declarat că va începe producția din apele sărate pompate din sol într-o zonă din statul Arkansas, cunoscută că depozitează surse semnificative de litiu, pentru a contribui la dezvoltarea unei surse de metal în SUA. Așa cum se știe, bateriile cu ioni de litiu, cuprinzând un anod de grafit și un catod de oxid de litiu metalic, se folosesc la vehiculele electrice, utilizând un electrolit pentru a transporta ionii de litiu între electrozi.
Bateriile cu litiu metal înlocuiesc grafitul cu litiu galvanizat, stocând energie dublă în același spațiu și cântărind mai puțin. Cu toate acestea, potențialul lor este subminat de degradarea rapidă din ciclurile de încărcare. Potrivit cercetătorilor, bateriile cu litiu metal ar putea dubla raza de acțiune a mașinilor electrice, un lucru esențial pentru atenuarea anxietății privind autonomia.