Profesorul de la Universitatea Oxford explică faptul majoritatea problelor timpurii de coronavirus provin din conductele de scurgere.
„O parte dintre acestea trimite la studiile care au identificat cele mai timpurii probe recognoscibile de SARS-CoV-2, iar majoritatea provin din conductele de scurgere. Acestea sunt studiile despre ce se găsește în conductele de scurgere și apele reziduale.
Nu este nimic nou în asta, deoarece managementul și ingineria apelor sunt parte a sistemului public de sănătate. Și este binecunoscut că unii agenți patogeni trec în apele reziduale după ce ajung în toatele, apoi în apele reziduale și în apele de suprafață și acționează ca un fel de indicator”, transmite profesorul Tom Jefferson.
De unde provice cel mai timpuriu eșantion
Profesorul explică faptul că cel mai timpuriu eșantion provine din Barcelona, din Spania și datează din 12 martie 2019.
„Avem o serie de studii care ridică diferite ipoteze deoarece descoperirile trebuie confirmate. Cel mai timpuriu eșantion provine din Barcelona, din Spania și datează din 12 martie 2019. Acesta precede cu 11 luni primul caz de coronavirus din Barcelona, dacă aceste rezultate sunt confirmate.
Avem alte studii, precum cele din Brazilia și din nordul Italiei, care arată un model similar, dar mai târziu. Știm, de exemplu, că în Franța a existat un caz de COVID-19 la sfârșitul lui decembrie. Asta ar sugera că aria de răspândire a virusului a fost mult mai largă și a apărut mai timpuriu față de cum știam.
Și nu cunoaștem locul de unde a apărut, cum s-a adaptat și când s-a adaptat. Sunt trei teorii diferite cu privire la aceste lucruri, dar sunt doar teorii”, adaugă acesta.