O echipă internațională de oameni de știință au venit cu un nou studiu care confirmă informații anterioare despre posibilitatea ca virusul să devină inactivat. Studiul a fost publicat în revista ”The Journal of Infectious Deseases”.
Descoperirea care schimbă tot ce se știa despre COVID. Virusul poate deveni inactiv în anumite condiții
La studiu au participat mai mulți oameni de știință din SUA, Marea Britanie și Elveția. Aceștia au ajuns la concluzia că razele soarelui pot inactiva coronavirusul. Oamenii de știință din China au vorbit despre această ipoteză anul trecut. Ulterior, aceasta a fost confirmată de către oamenii de știință spanioli.
Potrivit news-medical.net, ARN-ul coronavirusului este afectat de către razele ultraviolete B, deteriorându-l. În plus, din experimentele efectuate, s-a descoperit că inactivarea se produce mult mai rapid decât se credea la început. Așadar, studiul arată că virusul devine inactiv în doar 10-20 minute.
În acest context, autorii studiului au ajuns la concluzia că există un mecanism suplimentar. Mecanismul are, de fapt, un rol intermediar în procesul efectului luminii asupra SARS-CoV 2.
Cu toate că cercetătorii nu știu exact cum se produce inactivitatea, ei sunt de părere că pe lângă razele ultraviolete B este posibil să fie prezente și razele ultraviolete A, acestea având o undă de 400-315 nanometri. Razele ultraviolete A sunt capabile să genereze molecule reactive, deteriorând și accelereând inactivarea coronavirusului.
Concluziile studiului
Rezultatele acestui studiu confirmă în continuare cercetările anterioare privind eficacitatea UVC pentru inactivarea SARS-CoV-2. Utilizarea lungimilor de undă mai scurte, care s-au dovedit a fi cele mai eficiente în inactivarea SARS-CoV-2, pot viza cu ușurință virusul cu o doză mai mică.
Cu toate acestea, în timp ce această cercetare a oferit mai multe informații despre lungimile de undă optime necesare pentru inactivarea SARS-CoV-2, studiul a fost realizat pe suprafețe uscate. Prin urmare, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a identifica lungimile de undă UV care sunt optime pentru dezinfectarea aerului.
Cercetătorii recunosc, de asemenea, alte limitări ale studiului lor, inclusiv efectul potențial pe care temperaturile variabile, nivelurile de umiditate și alte tipuri de suprafață le-ar putea avea asupra titrurilor virale în urma tratamentului UV.
Sursă foto: Dreamstime