Mielomul multiplu, una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale sângelui, a fost considerat multă vreme incurabil. Această formă de cancer are un impact asupra celulelor plasmatice, înlăturând celulele sanguine sănătoase și răspândindu-se din mai multe locuri ale măduvei osoase în întregul corp.
Deși medicamentele, radiațiile și chimioterapia reduc, uneori, simptomele pacienților și le îmbunătățesc calitatea vieții, nu a existat până acum o modalitate de a se vindeca complet.
90% dintre pacienții tratați astfel au intrat în remisie completă
Un nou tratament, dezvoltat de medicii de la Centrul Medical al Universității Hadassah, din Israel, ar putea revoluționa tratarea mielomului multiplu prin aducerea pacienților în remisie. După cum scrie The Jerusalem Post, după cel mai recent studiu s-a constatat că 90% dintre cei 74 de pacienți tratați astfel au intrat în remisie completă.
Studiul anterior a observat că 71% dintre cei 20 de pacienți tratați au răspuns la tratament; la sfârșitul perioadei de 18 luni, șase pacienți încă nu prezentaseră niciun semn de progresie a bolii, scrie Extremetech.
Ce este terapia cu celule T cu receptorul antigen himeric
Tratamentul experimental este o formă de terapie cu celule T cu receptorul antigen himeric, cunoscută și sub numele de terapie cu celule T CAR. Procesul începe cu mostre de sânge ale pacientului, separate în globule roșii și plasmă. În laborator, oamenii de știință izolează celulele T din plasmă și adaugă un CAR fabricat, apoi permit celulelor T CAR rezultate să se înmulțească.
Odată ce cantitatea dorită de celule CAR T, aproximativ 5,8 milioane per kilogram de greutate corporală, a fost atinsă, acele celule sunt perfuzate în sângele pacientului. Celulele vizează apoi celulele canceroase și se speră că acolo vor distruge tumorile. Terapia cu celule T CAR a fost folosită pentru a aduce pacienții cu limfom și leucemie în remisie.
Tratamentul poate fi mult mai accesibil
Deși există două forme de terapie cu celule T CAR care vizează mielomul multiplu și sunt aprobate în prezent pentru utilizare în SUA de către Food and Drug Administration (FDA), ele au dezavantaje semnificative.
Ca și alte tratamente pentru mielom multiplu, ambele versiuni de terapie sunt eficiente mai mult în reducerea simptomelor și îmbunătățirea calității vieții, decât în prelungirea duratei de viață a pacienților. Sunt, de asemenea, și foarte costisitoare: Cilta-cel, o formă de terapie cu celule T CAR aprobată anul trecut, costă 465.000 dolari per perfuzie și este disponibilă doar pacienților din SUA și China.
Datorită costului foarte mare, „doar 20% dintre cei care trebuie să primească terapie cu celule T CAR chiar o primesc”, a declarat Polina Stepensky, șefa departamentului de transplant de măduvă osoasă din cadrul Centrului Medical al Universității Hadassah.
„Odată cu dezvoltarea condusă de cercetătorii de la Laboratorul nostru de Cercetare a Leucemiei Danny Cunniff, am reușit să reducem substanțial prețul și să facem tratamentul accesibil”, a subliniat ea. Echipa lui Stepensky își propune să efectueze un studiu clinic în SUA și să primească aprobarea FDA în următorul an.