Descoperirea unei noi baterii ar putea să ieftinească mașinile electrice

Descoperirea unei noi baterii ar putea să ieftinească mașinile electrice. Cercetătorii de la Universitatea Rice James Tour au făcut un experiment care poate revoluționa piața mașinilor electrice. Ei au încălzit bateriile litiu-ion uzate la o temperatură de peste 4.040 de grade Fahrenheit și au descoperit un lucru uimitor.

În condițiile în care bateriile litiu-ion necesită metale scumpe, greu de adunat, ele rămân o sursă de energie fiabilă pentru vehiculele electrice și tehnologiile viitoare. Această descoperire poate schimba radical modul în care sunt alimentate mașinile electrice, afirmă ajutorii experimentului.

Prin încălzirea rapidă a bateriilor în câteva secunde, deșeurile au format carcase magnetice și structuri de miez stabile. Acest lucru face parte dintr-o tehnică interesantă, care este dezvoltată pentru a recicla piesele scumpe ale bateriei, potrivit unui raport al universității.

Rezultatele ar putea duce la crearea unor baterii și VE mai curate

Dacă va avea succes, ar putea fi o metodă mai eficientă de a recupera materialele valoroase fără solvenți chimici periculoși și procese care consumă energie. În plus, rezultatele ar putea duce la crearea unor baterii și vehicule electrice mai curate, susține echipa de cercetare, potrivit Yahoo.com.

„Odată cu creșterea utilizării bateriilor, în special pentru vehiculele electrice, necesitatea dezvoltării unor metode durabile de reciclare este foarte presantă”, susține echipa care a realizat experimentul.

Cercetătorii au încălzit rapid bateriile vechi printr-un proces de încălzire numit flash joule. Această etapă a transformat pachetul de energie în alte substanțe. Catozii valoroși pe bază de cobalt au devenit magnetici, fiind mai ușor de separat. Echipa a reușit să recupereze 98% din metalul valoros al bateriei, se arată în raport.

Ce au constatat cercetătorii când au încălzit bateriile vechi

„Impuritățile metalice au fost reduse semnificativ după separare, păstrând în același timp structura și funcționalitatea materialelor”, a explicat echipa.

În condițiile în care bateriile litiu-ion necesită metale scumpe, greu de adunat, ele rămân o sursă de energie fiabilă pentru vehiculele electrice și tehnologiile viitoare. Bateriile actuale ale VE alimentează curse mai curate, în comparație cu mașinile care consumă benzină.

Sectorul bateriilor, de la minerit la reciclare, ar putea crește cu 30% până în 2030

Recuperarea și reutilizarea metalelor scumpe ale bateriilor pot reduce costurile și pot limita exploatarea unor materiale. Guvernul SUA a promis finanțare de 62 de milioane de dolari pentru proiecte de eficiență a reciclării bateriilor.

Firma de consultanță în strategie McKinsey & Company din New York estimează că sectorul bateriilor, de la minerit la reciclare, ar putea crește cu 30% pe an până în 2030. În acest scenariu, valoarea totală a industriei ar atinge cifra de 400 de miliarde de dolari. Reciclarea este o modalitate puternică de a folosi mai bine resursele și de a reduce costurile, extinzându-se dincolo de baterii.

Efortul celor de la Rice ar putea ajuta piața de vehicule electrice să-și continue expansiunea, prin furnizarea materialelor reciclate la o „taxă minimă” și printr-un proces mai curat.