Proiectul legislativ care obligă instituţiile publice să implementeze sisteme de colectare selectivă ar urma să crească piaţa deşeurilor de ambalaje cu cel puţin zece milioane de euro pe an.
În primul trimestru al acestui an, la Camera Deputaţilor au fost colectate selectiv şase tone de hârtie-carton, două tone de plastic şi 280 kg de sticlă. Instituţia este parte a circuitului de colectare selectivă de la jumătatea anului trecut, rezultatele primului an fiind încurajatoare, spun reprezentanţii Eco-Rom Ambalaje, companie care a instalat containerele. Cum circa 1.000 de persoane din instituţie folosesc sistemul, iar prin aplicarea legii, 1,3 milioane de angajaţi din ţară ar urma să colecteze selectiv, înseamnă că s-ar putea strânge circa 750.000 de tone de deşeuri de hârtie-carton şi peste 10.000 de tone de plastic. Valorificate pe piaţa deşeurilor, acestea ar însemna circa 22 de milioane de euro. Cum însă volumul de deşeuri din şcoli şi primării este cu mult mai mic decât cel generat în Camera Deputaţilor, iar locuitorii din teritoriu vor fi mai greu de disciplinat, evaluarea este prea optimistă, fiind mult mai probabil ca numai jumătate din această valoare să fie atinsă.
Fără niciun dubiu, aplicarea legii va dinamiza piaţa colectării selective. „În Bucureşti, de exemplu, colectarea selectivă ar trebui să fie undeva la 15% – 20%. De fapt, dacă ne apropiem de 10%, e bine“, spune Valentin Dobre, director general al Rosal Grup, companie de salubrizare care are şi activităţi de colectare selectivă în Bucureşti, Suceava, Cluj-Napoca şi Ploieşti. Compania a avut, anul trecut, o cifră de afaceri de 25 de milioane de euro, colectarea selectivă reprezentând circa 15%. „Obligaţia României faţă de Comisia Europeană este de a creşte procentul de colectare selectivă la 42% anul acesta. Iar această creştere ar trebui să se regăsească şi în cifra de afaceri a jucătorilor din piaţă“, a mai spus managerul, explicând potenţialul de creştere al acestei pieţe.
Economii la buget chiar şi din deşeuri
În prezent, mai puţin de 10% din instituţiile publice din România colectează selectiv. Însă toate aceste organizaţii ar putea fi obligate să finanţeze implementarea unor sisteme de colectare selectivă a deşeurilor, dacă un proiect legislativ ce urmează să fie supus votului în plen va fi promulgat. Astfel, şcolile, primăriile şi ministerele vor trebui să pună la punct un astfel de sistem în 90 de zile de la intrarea în vigoare a legii. Mai exact, conform proiectului, vor fi instalate trei recipiente de colectare selectivă în fiecare birou, dar şi pe fiecare etaj. Investiţia va fi, cel mai probabil, suportată de instituţie, dar, în timp, s-ar face şi economii la buget, deoarece tarifele companiilor de salubrizare sunt diferenţiate în funcţie de tipul deşeurilor, astfel că cei care semnează contracte de colectare selectivă plătesc mai puţin, explică şeful Rosal Grup.
Reciclare
Cantitatea de deşeuri valorificată de Eco-Rom Ambalaje a scăzut uşor anul trecut, ajungând la 320 de tone.
1,3mil. de angajaţi din instituţii publice vor face parte din sistemul de colectare selectivă a deşeurilor în max. trei luni de la intrarea în vigoare a legii