”Pentru Etapa a 2-a EPAA, am finalizat negocierile cu România pentru a găzdui locaţia unui interceptor american terestru antirachetă SM-3, la 4 mai 2011, şi ne aşteptăm să semnăm acordul ulterior în acest an. SUA şi România au selectat de comun acord baza aeriană de la Deveselu, în apropiere de Caracal, în România. Desfăşurarea în România este anticipată pentru a surveni în cadrul de timp 2015”, a declarat Rose.
Discursul lui Rose s-a focalizat pe trei domenii: o reflecţie asupra abordării de către SUA a apărării antirachetă şi a ameninţărilor cu care se confruntă America şi aliaţii ei; modul în care SUA şi-au îndeplinit angajamentele asumate privind noua strategie de apărare antirachetă, în special în ceea ce priveşte eforturile în Europa; angajamentul administraţiei Obama de a coopera în continuare în domeniul apărării antirachetă cu Israelul.
Rose a ţinut să sublinieze că preşedintele Obama a făcut din cooperarea internaţională în domeniul apărării antirachetă o prioritate-cheie a administraţiei sale. Recunoscând că fiecare regiune are cerinţe de descurajare şi apărare unice din cauza diferenţelor geografice, istorice şi în materie de relaţii, SUA urmăresc o abordare de tipul regiune-cu-regiune, bazată pe trei principii: descurajarea adversarilor prin arhitecturi regionale puternice construite pe relaţii puternice de cooperare şi repartizare corespunzătoare a sarcinilor cu aliaţii şi partenerii: o Abordare Adaptivă în Etape (PAA) în cadrul unor regiuni-cheie, care este adaptată ameninţărilor unice din acea regiune; dezvoltarea de capacităţi mobile care pot fi relocate pentru adaptarea la o ameninţare în schimbare.
Comparativ cu precedentul, noul plan al lui Obama privind apărarea antirachetă în Europa va oferi o protecţie mai eficientă şi mai devreme aliaţilor din NATO ameninţaţi de rachetele balistice din Orientul Mijlociu.
Rose a amintit că în luna martie a acestui an, Etapa I a EPAA a devenit operaţională prin desfăşurarea USS Monterey în Mediterana, o navă de război dotată cu un sistem radar Aegis şi BMD. Etapa a II-a priveşte interceptoarele din România, iar legat de Etapa a III-a, în luna iulie 2010 s-a ajuns la un acord final cu Polonia, pentru a plasa un sistem similar american de locaţie de interceptare de rachete, care vor deveni operaţionale în 2018. Polonia se află în etapele finale ale procesului de ratificare a acestor documente. Referitor la Etapa a IV-a, Ministerul Apărării a iniţiat dezvoltarea conceptului unui interceptor mai avansat pentru desfăşurarea în cadrul de timp 2020.
Rose a ţinut să abordeze subiectul apărării antirachetă prin prisma relaţiei cu Rusia, o prioritate prezidenţială, în opinia sa.
”Noi credem că acest lucru va întări, nu va slăbi, stabilitatea strategică pe termen lung şi va ajuta la consolidarea relaţiei noastre cu Rusia, sprijinind în acelaşi timp apărarea Europei”, a afirmat Rose, care a ţinut să precizeze: ”Chiar dacă dorim o cooperare mai mare cu Rusia în privinţa apărării antirachetă, vreau să reiterez ceea ce preşedintele Obama a declarat în mod clar – SUA nu pot accepta limitări sau restricţii cu privire la dezvoltarea sau desfăşurarea apărării antirachetă americane”.
SURSA: Agerpres