Desfiinţarea ghenelor de la bloc ne-ar putea costa 1,8 mld. euro

bloc apartamente

România are nevoie de circa 1,8 miliarde de euro pentru a desfiinţa ghenele de gunoi de la blocuri, pentru a-şi putea atinge ţintele de colectare selectivă, a declarat, miercuri, comisarul general al Gărzii Naţionale de Mediu, Silvian Ionescu.

Potrivit lui Silvian Ionescu, România colectează selectiv doar 1% la nivel naţional, faţă de 24% în restul ţărilor membre ale Uniunii Europene, cu o tendinţă în creştere. El a atras atenţia că România este ţara cu cel mai redus nivel de colectare selectivă dintre ţările UE şi riscă sancţiuni din partea Comisiei Europene.

‘La UE, la Direcţia Generală de Deşeuri s-a mutat Julio Garcia Burgues, care a fost directorul Direcţiei Juridice, deci omul care făcea procedurile de infringement. Omul ăsta ştie păcatele Europei ţară de ţară. Şi în momentul în care Burgues m-a luat şi pe mine deoparte şi pe ministru şi ne-a spus: ‘Aveţi grijă cu colectarea selectivă că nu mai merge aşa’, înseamnă că se pregăteşte ceva. În opinia mea, nu am vreun dubiu că nu vor începe întrebări pe această temă’, a spus Silvian Ionescu.

Şeful GNM a spus că estimarea sumei necesare desfiinţării ghenelor de gunoi de la blocuri aparţine, de fapt, ungurilor, care au reuşit să rezolve această problemă.

”Ungurii au reuşit, polonezii mai au puţin şi reuşesc. Pe unguri i-a costat 30.000 de euro pe bloc. Este o sumă uriaşă, dar ea va trebui găsită şi va trebui investită, pentru că, altfel, nu vom putea ajunge la targetul de colectare selectivă. Şi aşa stăm foarte prost şi, probabil, în domeniul deşeurilor, în următoarele şase luni Comisia Europeană va începe cu atenţionări din ce în ce mai mari. Nu este vorba despre gropile de gunoi, care, uşor, uşor, în ultimii trei ani au început să se sistematizeze, iar la niveluri judeţene sistemul de management integrat al deşeurilor a început să funcţioneze, ci este vorba despre colectare’, a precizat Ionescu.

El a subliniat că ghenele de gunoi, respectiv toboganele din blocuri, constituie a doua problemă majoră existentă la nivel naţional, în condiţiile în care, în dezvoltarea socialistă, România a reuşit să construiască pe cap de locuitor cel mai mare număr de blocuri din toate ţările socialiste. Astfel, în România avem 60.000 de blocuri de locuinţe, cu o medie de 3-4 scări şi 4-5 etaje.

‘Vorbesc despre 5-5,5 milioane de oameni care locuiesc în blocuri, în România. Toţi aceşti oameni au la dispoziţie ghene de gunoi, care sunt cel mai mare coşmar pe care îl am de vreo doi ani de când am revenit în funcţia de comisar general al Gărzii de Mediu, pentru că trebuie să găsim o soluţie pentru colectarea selectivă a deşeurilor. A venit Comisia Europeană acum două săptămâni şi ne-a făcut albie de porci pentru că se colectează selectiv 1% din deşeuri în România, când media europeană este de 24% şi creşte an de an. Dar, din cauza ghenelor de gunoi, un sfert din populaţie nu poate colecta selectiv. Pe ghena de gunoi nu ai cum să arunci gunoaiele selectiv. Chiar dacă ai să colectezi separat, ele ajung tot în tomberonul de jos’, a explicat Silvian Ionescu.

Soluţia este desfiinţarea lor, pentru că cele mai bune rezultate se obţin în urma colectării selective la origine, la cetăţean acasă.

‘Cei de la de la CE ne-au dat dreptate şi au recunoscut că există problema aceasta care, în estul Europei, este mai acută decât în vestul continentului. Ne-au făcut albie de porci pentru 1% colectare selectivă la nivelul României, aceasta fiind infimă. Noi ne batem cu cărămida în piept când atingem ţintele de colectare carton, sticlă, dar, per total, cantitatea de deşeuri creşte atât de mult la groapă, încât tot ce colectăm devine 1% din ceea ce se depozitează, or tendinţa şi dorinţa este ca lucrurile să fie exact invers: să se diminueze depozitele la groapă, gropile să fie funcţionale 25 de ani de acum înainte. Noi riscăm ca la anumite gropi, nu vă spun care, să ajungem să le terminăm viaţa din cauza cantităţilor depozitate în patru cinci ani. Riscăm, pentru că nu facem colectare selectivă’, a adăugat şeful GNM.

El a mai spus că trebuie găsite fonduri pentru acest proiect, întrucât colectarea selectivă înseamnă bani şi va da roade.

‘Această investiţie trebuie făcută cât mai repede. Până la urmă va trebui să suplinim lipsa de bani şi de mijloace cu educaţie în primul rând, cu pregătire în al doilea rând şi cu biciul în al treilea rând. Mediul se apără şi oraşul viu şi verde poate fi apărat cu educaţie, cu prevenire şi cu biciul. Tot Burgues spunea că politica de mediu se face în Europa cu morcovul şi cu biciul. Deci, morcovul este ăla din faţa măgarului care-l face să meargă. Noi avem morcov în România, care este Fondul pentru mediu, Agenţia pentru Fondul de Mediu, care are bani, deci există un stimulent, iar biciul este amenda’, a explicat Silvian Ionescu.

Cu toate acestea, el a recunoscut că amenzile nu reprezintă întotdeauna ‘un bici’.

‘Am avut două mandate în funcţie. În 2007, înainte de pleca din funcţie, în perioada martie-mai, comisarii mei de la Bucureşti au dat sute de amenzi de câte 20 milioane de lei (vechi – n.r.) pentru parcat pe spaţiul verde. Din astea, nici măcar 1% dintre amenzi nu au fost încasate pentru că instanţele au dat întotdeauna dreptate şoferului care încălca legea. Noi ne facem datoria în continuare, e decepţie multă pentru că nu avem rezultatele pe care le dorim’, a mai spus comisarul şef.

SURSA: Agerpres