Potrivit estimărilor oficiale, economia Lituaniei ar trebui să scadă cu 10,4% în acest an. Dacă această previziune a ministerului de Finanţe de la Vilnius ar deveni realitate, ar fi cel mai prost an din 1993 până în prezent. În acel an, economia ţării a scăzut drastic, cu 16,2%.

Principala cauză a scăderii ar fi domolirea bruscă a consumului, factorul care a generat creşterea ultimilor ani. Ministrul lituanian de Finanţe, Algirdas Semeta, a declarat că „această prognoză trebuie să mai fie dezbătută încă o dată, de data această să o corelăm cu datele de la banca naţională şi de la institutul de statistică”. Premierul Andrius Kubilius a afirmat că „în aceste condiţii, trebuie să facem o serie de rectificări bugetare. Prima se va face în aprilie, când vom încerca să reducem cheltuielile bugetare cu circa trei miliarde de litas (868 milioane euro), precum şi să reducem numărul posturilor din aparatul administrativ cu circa 3.000”.

Premierul lituanian a mai precizat că, momentan, nu consideră că trebuie să urmeze exemplul Letoniei şi să ceară ajutorul FMI. Letonia a solicitat un împrumut de 7,5 miliarde euro.