Grecia a dezvăluit miercuri un proiect de decret prezidenţial care va permite companiilor să concedieze mai uşor angajaţi prin creşterea numărului de disponibilizări permise şi prin acordarea permisiunii pentru angajatori de a oferi plăţi compensatorii reduse, transmite AP.

Această măsură face parte din eforturile de a ajuta economia ţării, care se află într-o criză majoră a datoriilor, rata şomajului ajungând la 11,6% în martie.

Sindicatele au reacţionat dur la proiectul de reformă făcut public de Ministerul Muncii. Potrivit proiectului, companiile cu peste 150 de angajaţi vor putea să concedieze 5% din forţa de muncă, în prezent procentul fiind de 2%. Firmele mai mici vor putea să dea afară un număr de maxim de şase angajaţi.

Proiectul de decret, care nu va avea nevoie de aprobarea parlamentului, va diminua de asemenea de la 24 de luni la doar patru luni perioada maximă de avertizare a angajaţilor privind o posibilă concediere. Dacă angajaţii vor primi preaviz, angajatorii vor plăti jumătate din suma compensatorie cerută pentru concedierile neanunţate.

Propunerile vor permite de asemenea acordarea de salarii mai mici pentru noui-intraţii pe piaţa muncii, cu vârste până în 25 de ani, şi stabilesc o limită de 10% pentru disponibilizările în rândul angajaţilor de peste 55 de ani.

Principalul sindicat din sectorul privat al Greciei, GSEE, a respins proiectele de reformă, considerându-le „inacceptabile şi neconstiţionale”, şi a promis să le conteste în instanţă.

SURSA: Agerpres