Este declarația făcută de un consilier guvernamental chinez, citat de BBC.
Deși observatorii văd deja China drept „fabrica mondială”, în condițiile în care peste o treime din producția globală de la mașini la telefoane provine din această țară, pentru chinezi lucrurile nu stau chiar așa.
Beijingul este tot mai îngrijorat de dependența mare a Chinei de SUA pentru produsele de înaltă tehnologie, cum ar fi semiconductorii. „Capacitățile de bază sunt încă slabe”, a avertizat oficialul chinez. Acesta a atras atenția că „tehnologiile de bază sunt în mâinile altora”, iar China riscă „să fie puternic lovită”.
În urmă cu câțiva ani, guvernul chinez a declarat că va cheltui 150 miliarde de dolari în următorii 10 ani pentru a-și dezvolta piața semiconductorilor. Statele Unite au acuzat China de rigidizarea pieței de semiconductori, oferind un avantaj necuvenit companiilor chinezești.
Chiar dacă produce încă o cantitate semnificativă de produse de consum și industriale, capacitatea de producție a Chinei ca parte a economiei sale a scăzut, notează BBC.
Anul trecut, producția a reprezentat puțin peste un sfert din PIB, cel mai scăzut nivel din 2012. „Raportul dintre capacitatea producției și PIB a scăzut prea devreme și prea repede”, a spus oficialul guvernamental într-un discurs adresat delegaților Partidului Comunist Chinez, la adunarea de duminică, de la Beijing.
Unde a fost prezentat și planul economic al Chinei pentru următorii cinci ani. Beijingul vrea să accelereze dezvoltarea tehnologiilor avansate, de la cipuri la inteligență artificială.
Înființarea propriilor producători de cipuri de clasă mondială a devenit o prioritate de top pentru liderii chinezi.
Planul său de cinci ani vizează șapte domenii strategice considerate esențiale pentru securitatea națională și include IA, calcule cuantice, neuroștiința și dezvoltarea aerospațială. Chinezii vor, de asemenea, să crească competitivitatea în dezvoltarea de aeronave, robotică și vehicule cu energie nouă.