Evenimentul organizat la Bruxelles de Comisia Europeana, sub deviza `Utilizezi mai putin, traiesti mai bine`, reuneste peste 3.500 de participanti din cadrul institutiilor europene, din mediul de afaceri, autoritati publice si ONG-uri.

Comisarul european pentru sanatate si protectia consumatorilor, John Dalli, a spus ca, in contextul crizei alimentare mondiale, este necesara cresterea productiei cu 7%, la nivel global, iar pe de alta parte trebuie reduse emisii le de CO2, agricultura fiind una din componentele cheie ale planului de reducere a gazelor cu efect de sera.  Acest sector contribuie cu circa 17% la producerea noxelor cu efect de sera.

In urma cu trei ani, la initiativa Comisiei Europene, blocul comunitar a adoptat pachetul de masuri privind schimbarile climatice si energia, denumit si `Pachetul 20/20/20`. Statele membre ale UE si-au asumat astfel  responsabilitatea de a reduce cu 20% emisiile de gaze cu efect de sera faţă de nivelurile din anul 1990, de a creste cu  20% energia din surse regenerabile si de a creste eficienta energetica prin reducerea cu 20% a consumului de energie.  

Oficialul european a spus ca, paradoxal, fiecare cetatean comunitar risipeste anula circa 180 de kilograme de alimente, desi pretul acestor produse este in continua crestere.     

De aceea, in opinia lui Dalli, executivul de la Bruxelles trebuie sa se focalizeze asupra a doua aspecte : risipa de alimente si modul in care se face ambalarea produselor alimentare, tinandu-se insa cont de siguranta alimentara. S-a sugerat astfel nevoia unor reglementari legislative la nivel european.