Realizarea evidenţelor contabile la societăţile pe care trebuie să le controleze, o tradiție printre funcționarii ANAF
Astfel, fostul director al Direcţiei Regionale a Finanţelor Publice Galaţi a declarat că în România există o practică generalizată ca funcţionarii ANAF să ţină evidenţe contabile la societăţi pe care le şi controlează. În acest context, deputatul solicită Ministerului de Finanţe să anunţe care este rezultatul cercetărilor.
„Eu am avut întâlniri cu oameni de afaceri şi mi-au semnalat de-a lungul timpului aceste aspect. Pe de altă parte, când eram director general la DGRFP Galaţi, aceste aspect mi-a fost semnalate de reprezentanţii C.E.C.A.R. şi vă spun că nu este un lucru nou, ci este un fenomen, un comportament ce nu mai poate fi tolerat în zona de finanţe publice pentru că ne plângem cu toţii că nu avem încredere în sistem sau că există o birocraţie excesivă în zona ANAF. Nu, nu este vorba doar despre birocraţie, este vorba de nişte practici ale unor angajaţi profund imorale, incorecte şi ilegale pe care unii funcţionari le practică şi nu doar la Buzău ci în întreaga ţară”, a declarat Gabriel Avrămescu într-o conferinţă de presă la sediul PNL Buzău.
Deputatul spune că are soluţii pentru oprirea fenomenului
De asemenea, deputatul spune că este imposibil ca cei responsabili să susțină că nu erau conștienți de cele întâmplate deoarece a demarat cercetări pe care le-a transmis spre soluţionare structurilor de integritate din ANAF din anul 2019.
„E o situaţie generalizată în care oameni din sistemul de finanţe ţin evidenţe contabile la societăţi la care apoi merg în control. Pe vremea când eram director la Galaţi, în 2019, am demarat o serie de cercetări pentru că veneau o grămadă de sesizări şi au fost înaintate la Direcţia de Integritate din cadrul structurii centrale a ANAF şi tocmai de aceea cer public Ministerului şi ministrului de Finanţe să vină să spună clar ce s-a întâmplat cu toate cercetările efectuate în ţară pentru că nu mi se pare normal ca de ani de zile să ne facem că nu vedem nişte lucruri”, a completat Avrămescu.
Totodată, deputatul spune că are soluţii pentru stoparea acestui fenomen. Astfel, va iniţia chiar în zilele următoare o serie de propuneri legislative care să pună capăt situației actuale.
„Săptămâna asta o să am şi o întâlnire cu reprezentanţii C.E.C.A.R. la nivel naţional şi o să iniţiez două propuneri legislative cu rol de a amenda legislaţia existentă. Prima se referă la regimul incompatibilităţilor pentru personalul din inspecţia fiscală, pentru că nu este normal ca inspectorii din zona de inspecţie fiscală să meargă în control la societăţi unde ţin contabilitatea taţi, fraţi, surori, mătuşi, neveste şi aşa mai departe. Trebuie să încetăm cu astfel de practici. Tocmai de asta trebuie să aleagă. Ori lucram la stat, ori mergem în privat şi ne facem cabinet de expertiză contabilă şi dăm examene de contabili autorizaţi.
În zona de procedură fiscală o să am o iniţiativă în care toate declaraţiile ce sunt depuse în zona de fisc să nu mai fie semnate şi depuse de administrator, ci să fie semnate şi depuse de contabili autorizaţi cu care toate societăţile trebuie să aibă contract. Să terminăm odată cu trebuirile astea că ne facem că nu vedem să fie exact ca în avocatură, ca sa exerciţi o profesie trebuie să dai un examen şi să fii in zona alba, să terminăm cu zonele gri şi cu zonele negre”, a subliniat preşedintele PNL Buzău.