Conexiunea se face, ca si inainte, la o capacitate de 500 Mb/s. Printre clientii locali ai operatorului olandez se numara importanti Internet Service Provideri (ISP) si companii private, precum PricewaterhouseCoopers, HBO sau Rompetrol. Potrivit KPNQwest Romania, clientii locali nu au avut deloc de suferit. „Ne-a sunat clientul unui client de-al nostru care ne-a spus ca legatura este neasteptat de buna”, a declarat Cristian Copilau, directorul de marketing al companiei.
In prezent, operatorul asteapta ca unitatea de business din Europa Centrala si de Est sa fie externalizata, insa, deocamdata, nu se cunoaste numele cumparatorului.
Un posibil investitor ar putea fi operatorul american de telecomunicatii AT&T Corp, care potrivit unor publicatii straine, este dispus sa plateasca 200 milioane USD pentru intreaga companie, a carei valoare de piata a scazut, in numai doi ani, de la 40 miliarde de euro la 13 miliarde de euro. Pe de alta parte, AT&T a anuntat de curand scoaterea la vanzare a unei parti din actiunile companiei, pentru a obtine 2,25 miliarde USD. Decizia, reprezentand o premiera pentru piata americana, este justificata de nevoia de fonduri necesare pentru achizitia operatorului de cablu Comcast si pentru a sustine o investitie realizata de AT&T Canada.
„Alti posibili cumparatori sunt companiile de marime medie din Vestul Europei”, comenteaza Gheorghe Rusu, director general Euroweb – companie care, alaturi de RDS, este principalul concurent al KPNQwest.
De asemenea, Gheorghe Rusu a exclus posibilitatea ca operatorii concurenti sa speculeze situatia actuala in sensul majorarii tarifelor aplicate clientilor finali sau furnizorilor de Internet. Totusi, directorul Euroweb, totodata presedinte al Asociatiei Nationale a ISP din Romania, este de parere ca firmele care nu vor sa aiba o conexiune sigura este bine sa apeleze la furnizori alternativi. O companie mare de talia lui General Electric detine, simultan, cinci-sase legaturi. Diversificarea retelelor este o solutie, la care apeleaza chiar si „carrierii” de Internet. De pilda, Euroweb, pe langa reteaua proprie, foloseste pe anumite portiuni si retelele RomTelecom, Radiocom sau ale societatilor de cablu, in prezent aflandu-se in discutii cu SNCFR. Pe teritoriul Romaniei, KPNQwest foloseste reteaua RomTelecom.
Europa Centrala si de Est, o piata profitabila
Grupul olandez a solicitat declansarea procedurii de declarare a falimentului, dupa ce a esuat in tentativa de a gasi fonduri pentru mentinerea in functiune a retelei. De asemenea, grupul a anuntat ca o parte din subsidiarele sale europene vor solicita declararea falimentului, acestea neincluzand operatiunile din Europa Centrala, Portugalia si Italia.
Pietele din Centrul si Estul Europei sunt si vor ramane mai putin afectate, din simplul motiv ca, spre deosebire de partea occidentala a continentului, cresterea (in unele cazuri, destul de lenta) continua.
In acest context, „comparand Romania cu alte tari din regiune, constatam ca in Republica Ceha si in Ungaria, pietele de telecomunicatii sunt mature, liberalizate si aproape saturate. Iar Polonia, cea mai mare piata din regiune, care face pasi clari catre liberalizare si o economie sanatoasa, are potentialul urias de a deveni starul sectorului comunicatiilor din regiune”, comenteaza Dan Mihaescu, director general KPNQwest. De altfel, unitatea de business din Europa Centrala si de Est a operatorului in faliment este cea mai profitabila.
KPNQwest a fost infiintata in 1998 de operatori olandezi si americani KPN, respectiv Qwest. KPNQwest dezvolta operatiuni in 18 tari, compania fiind structurata in patru unitati de business: Europa Centrala si de Est, Corporate Networks, Hosting, WholeSale-Customers. KPNQwest Romania detine aproximativ o treime din piata interna de Internet. In ceea ce priveste numarul de clienti, compania detine doar 2-3% din piata, axandu-se pe clientii mari.