Preşedintele Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, ar putea fi pus în situaţia de a creşte ratele de dobânzi în condiţiile în care guvernele Europei, care au beneficiat în contextul crizei de rate de dobânzi foarte mici şi de injecţii de capital, nu vor implementa planuri de acţiune eficiente prin care să micşoreze cel mai mare deficit bugetar înregistrat în regiune de când s-a pus în circulaţie euro în 1999.
Odată cu recuperarea economiei, guvernele Europei încep să se gândească cum pot să retragă măsurile de ajutor acordate economiei în timp de criză. Însă economiştii de la Goldman Sachs Group Inc. şi Barclays avertizează că un posibil eşec al politicienilor de a ţine în frâu inflaţia şi deficitul bugetar ar putea forţa ECB să crească ratele de dobânzi.
Băncile centrale deja sunt îngrijorate că împrumuturile lor nelimitate către bănci sunt ajung să treacă în obligaţiuni guvernamentale. Acest lucru ar însemna că BCE finanţează deficite, ceea ce ar fi inacceptabil pentru instituţie.
Trichet ar putea să-şi exprime astăzi îngrijorarea prin explicarea planului său de a oferi băncilor câţi bani vor pentru o perioadă de 12 luni la rata de referinţă a băncii centrale.
În timp ce împrumuturile către gospodării şi companii s-a oprit aproape complet, băncile şi-au mărit depozitele de obligaţiuni guvernamentale la 241 miliarde de euro şi împrumuturile către sectorul public cu 34 miliarde de dolari în primele opt luni ale acestui an. Aceste sume vor finanţa aproape jumătate din deficitul de buget al regiunii euro, în valoare de 560 de miliarde de euro, conform estimării Barclays.
BCE anunţă rata de dobândă astăzi
BCE probabil va menţine rata la 1 la sută la întâlnirea consiliului general care va avea loc în Veneţia astăzi, conform estimării sondajului efectuat de Bloomberg. La ultima întâlnire, care a avut loc pe 3 septembrie, Trichet a spus că guvernele trebuie să respecte angajamentele prin care asigură o revenire la finanţe publice sustenibile.
Cu toate acestea, Axel Weber, un membru al consiliului BCE, a declarat că atunci când economia se sprijină în totalitate pe ajutoare fiscale şi monetare nu este indicat ca acestea să fie retrase.
Dacă guvernele respectă cerinţa lui Trichet, economia Europei va avea de câştigat întrucât va permite BCE să menţină ratele scăzute pentru o perioadă mai lungă de timp şi motivând investitorii să nu ridice costurile împrumuturilor pe termen lung, e de părere Annunziata, economistul şef de la UniCredit Group London.
SURSA: Bloomberg