Designerul Mihai Albu la Capital Play: ”Este o persoană în Top 300 Capital care plătește și 6.000 de euro pentru o pereche de pantofi purtați deja”

Mihai Albu este cel mai cunoscut designer român de încălţăminte, dar puțină lume știe că are și cea mai veche firmă din țară. "Arhitectul pantofilor", așa cum este supranumit, vorbește, în cadrul emisiunii online de business Capital Play, despre începuturile afacerii sale, despre realizările și dezamăgirile profesionale, dar și despre opulența și excesul bogaților din România.

De exemplu, ”este o persoană din Top 300 Capital, care își comandă încălțămintea la un brand din Londra, care lucrează manual, pe măsură, cu materiale nobile. Și după ce e gata, pereche de pantofi  i se dă cuiva care să o poarte o săptămână (…), nu -i ia noi ca să nu-l bată la picioare”, povestește Mihai Albu, la Capital Play. Iar lucrul acesta costă foarte mult, adică ”dacă pantofii costă 2000-3000 de euro, pentru că au fost purtați mai costă încă pe atât. Și ajunge o pereche de pantofi să coste 6.000 euro doar pentru că au fost purtați… omul repectiv își permite treaba asta”.

De 35 de ani pe piață, designerul Mihai Albu recunoaște că e greu să menţii un echilibru între produse de design, dar care să fie şi cumpărate.  E grea și supraviețuirea pe o piața supra-aglomerată de etichete străine. Producătorii români nu pot miza decât pe croi/calapod perfect și materiale fine. Iar asta e foarte greu, când prețurile concurenței te îngenunchiază.

A urmat studiile de specialitate din cadrul Institutului de Arhitectură „Ion Mincu-București”, absolvind în 1990. În timpul studiilor a lucrat pentru „Fondul Plastic”, organizația uniunii artiștiilor din România. Având în spate expoziții personale și experiență în designul de produs, Mihai Albu a decis să își înființeze prima sa firmă care l-a propulsat în industria modei. ”Am deschis a cincea firmă din țară. Prima a fost a lui Dinu Patrriciu, care mi-a fost profesor. Ne-a luat pe toți 30 din promoția mea și ne-a dus să ne deschidem firme. S-a nimerit ca a mea să fie a cincea”, povestește designerul.

Cum au fost începuturile, pentru ce a intrat în Cartea Recordurilor, cum a apărut numele lui în “Shoegasm”, catalogul enciclopedic de istorie a pantofului, alături de Loboutin sau Manolo Blahnik, dar și ce îi place și ce nu la România aflați din video-ul atașat.