Calculatoarele personale nu se mai vând ca în trecut, utilizatorii nu mai simt nevoia să îşi modernizeze PC-ul, iar această categorie de produse tinde să se transforme într-una premium.
Vânzările globale de calculatoare personale au scăzut în trimestrul al treilea al acestui an, fiind al optulea trimestru consecutiv de scădere a vânzărilor globale de PC-uri, cea mai lungă perioadă de declin înregistrată în istoria industriei de calculatoare personale, arată un raport al firmei de consultanţă Gartner. Piaţa a fost afectată deoarece consumatorii nu mai sunt interesaţi să deţină un calculator, au mai multe dispozitive precum tabletă, smartphone, iar cei care au PC nu mai simt nevoia să-l modernizeze la fel de des cum obişnuiau altădată. Pe piaţa locală, vânzările de PC-uri (desktopuri şi laptopuri) au continuat să scadă şi în al treilea trimestru al acestui an, livrările fiind estimate la 170.000 de unităţi, cu 18% mai puţin decât în aceeaşi perioadă din 2015, potrivit datelor preliminare ale companiei de cercetare de piaţă IDC. „Desktopul nu e mort, el se transformă“, spune Aurel Neţin, country manager al Lenovo România, liderul pieţei locale de profil.
Desktopurile nu mai sunt la modă, dar nici cele All-In-One nu au prins încă la public, de vină fiind preţurile exagerat de mari. Un calculator All-in-One cu o configuraţie decentă porneşte de la 4.000 de lei. Astfel, calculatoarele personale tind să se transforme în produse premium, aşa cum se întâmplă cu MP3 playerele portabile. Producătorii de MP3 playere s-au concentrat în ultimii ani pe crearea de produse de înaltă calitate şi comercializează, în prezent, playere cu preţuri de peste 1.000 de lei.
Viteză mare, calculator încet
Deşi în România există abonamente la internet de 1 Gbps, la preţuri accesibile, puţini sunt cei care se pot bucura de ele deoarece nu deţin calculatoare suficient de performante. Pentru a atinge viteze de 1 Gbps, oferite de operatori precum RCS&RDS sau Orange, un calculator ar trebui să fie echipat cu un procesor Intel i7, memorie RAM de 4GB, hard disk de tip SSD şi placă de reţea gigabit. În magazinele online un astfel de PC are un preţ de 3.800 de lei. Dacă acest PC ar fi realizat prin achiziţia separată de componente ar rezulta un preţ de peste 2.700 lei. Majoritatea calculatoarelor care sunt echipate cu procesoare Intel i7 şi hard disk-uri de tip SSD sunt cele dedicate gamerilor. În cazul acestora, preţul porneşte de la 7.000 de lei şi poate depăşi 30.000 de lei. Dacă componentele sunt achiziţionate separat, preţul poate scădea, dar sunt puţini cei care aleg să îşi asambleze, singuri, PC-ul acasă.
Ecran: 23 inch
Procesor: Intel i7, 3,40 Ghz
Placă video: Intel HD Graphics 530
Memorie RAM: 8GB, DDR4
Hard disk: SSD 128 GB
Sistem de operare: Windows 10
Preţ: 5.500 lei
Desktop TTX Office Files
Procesor: Intel i7, 3,6 GHz,
Placă video: Intel HD Graphics
Memorie RAM: 8GB, DDR3
Hard disk: 2 TB şi SSD 120 GB,
Sistem de operare: Ubuntu 15.10
Preţ: 3.800 lei
Asus GT51CA-RO004T
Procesor: Intel i7, 4.00 GHz
Placă video: nVidia GeForce GTX Titan X
Memorie RAM:
32 GB, DDR4
Hard disk: 2 TB şi SSD 256 GB
Sistem de operare: Windows 10
Preţ: 13.000 lei