Despăgubiri colosale solicitate de cinci spioni canadieni care și-au dat în juecată șefii pentru homofobie, islamofobie şi rasism

Cinci agenţi şi analişti din serviciul de spionaj al Canadei au dat joi în judecată conducerea pentru homofobie, islamofobie şi rasism. Ei cer despăgubiri de 35 de milioane de dolari canadieni (aproximativ 24 de milioane de euro), informează Reuters.

Cei cinci susţin că au fost hărţuiţi mai mult de 10 ani, în cadrul Serviciului de Informaţii de Securitate canadian (CSIS). Ca loc de muncă, CSIS este plin de discriminare, intimidări şi abuz de autoritate, iar tonul este dat de conducere, susţin spionii. Angajaţii serviciului sunt batjocoriţi, supuşi abuzurilor, umiliţi şi ameninţaţi, se arată în reclamaţia lor. 

Trei dintre acuzatori sunt musulmani, unul este homosexual, iar unul este negru. Agentul homosexual are un partener musulman şi susţine că în 2015 a primit de la şeful său un e-mail în care i se atrăgea atenţia: „ai grijă să nu te decapiteze socrii tăi musulmani fiindcă eşti homo”. Şefii fac de multe ori comentarii dispreţuitoare, cum ar fi că toţi musulmanii sunt „ucigaşi însetaţi de sânge” sau terorişti, susţin cei cinci. 

Directorul CSIS, David Vigneault, a afirmat că serviciul tratează acuzaţiile cu toată seriozitatea şi „nu tolerează hărţuiala, discriminarea şi intimidarea în niciun context”. Declaraţia sa publicată vineri nu comentează acuzaţiile precise. 

Richard Fadden, care a condus CSIS din 2009 până în 2013, susţine că nu a simţit probleme de felul celor menţionate. „Nu puteam generaliza că toţi musulmanii sau toţi membrii oricărui grup sunt potenţiali terorişti, fiindcă trebuie să identificăm adevăraţii terorişti”, a afirmat el. „Dacă unele afirmaţii sunt adevărate, trebuie rezolvate foarte rapid”, a mai spus fostul director. 

CSIS, înfiinţat în 1984, are 3300 de angajaţi. Anul trecut, o instanţă a decis că serviciul a păstrat în mod ilegal date obţinute în urma investigaţiilor. 

În noiembrie anul trecut, poliţia federală canadiană a cerut scuze unor poliţiste şi unor angajaţi civili şi a convenit asupra unor despăgubiri, după două procese îndelungate pe motiv de hărţuire, discriminare şi abuzuri sexuale. Cu probleme similare s-au confruntat şi forţele armate ale Canadei, în cadrul cărora sunt obişnuite comportamentele sexuale nepotrivite şi ostilitatea faţă de femei şi faţă de minorităţi, potrivit rezultatelor unei anchete încheiate în 2015. 

Noul Partid Democratic, de opoziţie, a cerut o anchetă imediată la CSIS şi şi-a exprimat îngrijorarea faţă de posibilele riscuri de securitate naţională.
Sursa: Agerpres