Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat că fermierii vor primi despăgubiri din cauza secetei care a distrus atât culturile de porumb, cât și cele de floarea soarelui. Într-o declarație la un post de televiziune, ministrul a spus că există discuții cu băncile pentru a se găsi o soluție pentru creditele fermierilor.
200 de euro/hectar, despăgubiri pentru fermieri
200 de euro/hectar, despăgubiri pentru fermieri: fermierii din România se confruntă cu dificultăți majore din cauza secetei severe. Culturile de porumb și floarea soarelui au fost devastate de căldura excesivă, iar acum, pe lângă pagubele aduse recoltei, aceștia se luptă cu presiunea datoriilor către bănci. Peste două milioane de hectare de teren agricol au fost afectate în această vară.
Florin Barbu a declarat joi, 25 iulie, că fermierii vor afla până la sfârșitul lunii august dacă se află pe lista pentru despăgubiri. Compensația prevăzută este de 200 de euro pe hectar. Din păcate, această sumă nu va acoperi nici măcar un sfert din cheltuielile investițiilor efectuate.
„La 200 de euro pe hectar vor fi 400 de milioane de euro care vor fi date ca și despăgubiri.
Suntem în discuții și cu băncile din România pentru a încerca să facem o reeșalonare, o amânare sau o suspendare a ratelor.
Discuțiile continuă și săptămâna viitoare. Le-am explicat fenomenul prin care nu pot încasa sumele pentru că fermierii nu au scos niciun bob de cereale din culturile de primăvară”, a precizat ministrul Agriculturii pentru Antena 3.
Seceta face ravagii în România
Primarul comunei Cilibia, Ion Enache, a spus că nu își imagina că 2024 va aduce atât de multe probleme. El a spus că situația este mai grea decât în 2023, un an în care seceta a fost parțial compensată de o ploaie salvatoare înainte de Paște. Acesta a permis recolte de 5.000-6.000 kg/ha.
În schimb, anul acesta, chiar și cu eforturile considerabile ale agricultorilor, recolta de grâu este extrem de scăzută. Ea ajunge la maximum 7.000 kg pe hectar. Cifra este insuficientă pentru a umple un buncăr. Producția estimată pentru acest an variază între 500 și 1.500 kg pe hectar. Prețurile actuale de pe piață sunt între 80 și 90 de bani. Ele sunt inacceptabile în aceste condiții.
Situația este extrem de gravă pentru culturile de porumb și floarea soarelui. În ciuda faptului că agricultorii au efectuat lucrările agricole la timp, lipsa precipitațiilor și temperaturile extrem de ridicate, de peste 40 de grade, au avut un impact devastator asupra terenurilor cultivate.
Deși mulți agricultori au investit în utilaje care facilitează lucrările de teren, problema climatică rămâne nerezolvată. În prezent, culturile de porumb și floarea soarelui sunt complet compromise. Situația este evidentă pe terenuri de la Buzău până la C.A. Rosetti și Cilibia. Aici, porumbul arată ca la sfârșitul lunii septembrie sau octombrie.
Floarea soarelui, deși puțin mai rezistentă, nu aduce mai mult de 300-400 kg pe hectar. Acest lucru nu este suficient pentru a compensa pierderile provocate de seceta persistentă. În concluzie, impactul este semnificativ, iar pierderile sunt evidente.