Banii intră direct pe card. Vor primi minim 250 de euro. Decizie la Guvernul României

bani

SURSA FOTO: Dreamstime

Guvernul a venit cu vești importante în ceea ce privește plățile pentru fermierii care au avut de suferit din cauza secetei. Ministrul Florin Barbu spune că ei vor primi minim 250 de euro pentru fiecare hectar afectat de condițiile meteo extreme.

Despăgubiri pentru fermierii români

Despăgubiri pentru fermierii români. Anul agricol 2024 s-a dovedit a fi unul extrem de dificil pentru fermierii români. Seceta a afectat sever culturile de:

  • porumb
  • floarea
  • grâu
  • rapiță

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a declarat că peste două milioane de hectare de culturi de primăvară, în special porumb și floarea-soarelui, au fost puternic afectate.

În plus, culturile de toamnă, cum ar fi grâul și rapița, pe o suprafață de aproximativ 100.000 de hectare, au suferit de asemenea daune semnificative din cauza lipsei de precipitații.

„Avem constituite Comisiile de situaţii de urgenţă la nivelul direcţiilor agricole, prefectură, primărie. Din estimări, calamitatea este undeva la aproape două milioane de hectare la culturile de primăvară, porumb şi floarea-soarelui, şi la 100.000 de hectare la culturile de toamnă, grâu şi rapiţă.

Aici procesele verbale sunt finalizate, pentru că nu mai avem decât foarte puţin de recoltat”, a afirmat Florin Barbu.

SURSA FOTO: Inquam Photos, George Călin

Ce despăgubiri va acorda Guvernul României?

Pentru a compensa pierderile fermierilor, guvernul României va acorda despăgubiri cuprinse între 200 și 250 de euro pe hectar pentru culturile distruse de secetă. Florin Barbu a subliniat că aceste despăgubiri sunt parte a unui efort mai larg de a sprijini sectorul agricol în fața provocărilor climatice tot mai frecvente în regiune.

Suma totală estimată pentru despăgubiri se situează între 500 și 600 de milioane de euro. Banii care vor fi alocați din bugetul național sau prin solicitări către Comisia Europeană. De asemenea, ei vor fi alocați în funcție de disponibilitatea fondurilor europene destinate gestionării crizelor agricole.

„La porumb şi la floarea-soarelui vor fi pierderi semnificative din cauza secetei, pentru că avem deja aproape două milioane de hectare afectate. Vrem să finalizăm până pe 15 septembrie evaluarea şi, din discuţiile pe care le-am avut, intenţionăm să dăm despăgubiri între 200 şi 250 euro pe hectar. Facem solicitări pentru culturile afectate de secetă la Comisia Europeană, în primul rând pentru pomicultură, vii şi legume în câmp, dar şi pentru cultura mare vom solicita bani de la Comisia Europeană.

Aşteptăm să vedem sumele pe care Comisia le va aloca pentru secetă. Dacă nu, vom aloca din bugetul naţional. Suma totală estimată este între 500 şi 600 de milioane de euro”, a subliniat Florin Barbu.

SURSA FOTO: Pexels

Compensații proporționale cu gradul de calamitate

Ministrul Barbu a menționat că noile reguli prevăd ca fiecare fermier să primească compensații proporțional cu gradul de calamitate suferit de suprafața sa de teren agricol afectată de secetă.

Cu toate că producția totală de grâu din acest an se estimează a fi peste 7 milioane de tone, impactul secetei va fi resimțit mai ales în cazul culturilor de:

  • porumb
  • floarea-soarelui

Pierderile sunt considerabile în cazul acestor două culturi.

În acest context, rolul Comisiilor de situații de urgență la nivel local este de mare importanță pentru:

  • evaluarea precisă a pagubelor
  • distribuirea corectă a despăgubirilor către fermieri

„La secetă e clar: toată lumea va primi în mod egal. Se va stabili un cuantum de 100% pentru calamitate, să spunem 200-250 euro pe hectar şi dacă are afectată 30% din suprafaţă va primi proporţional.

Nu mai dăm după mecanismul anterior, pentru că aşa este echitabil, ca toţi fermierii să primească în mod egal. Eu nu fac diferenţe între fermierii din diferite zone”, a explicat Florin Barbu.