Se plătesc banii de la stat direct pe card. S-a schimbat termenul limită. Dosar până pe 15 august

bani lei bancnote

SURSA FOTO: Dreamstime

Vineri, 26 iulie, a fost modificat „ordinul secetei”, iar termenul pentru notificarea primăriilor a fost extins pentru ca fermierii să primească despăgubiri. Termenul s-a prelungit cu aproximativ trei luni: de la 15 octombrie la 15 august pentru culturile de primăvară.

S-a dat un nou termen pentru agricultorii care cer despăgubiri de secetă

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a actualizat calendarul de evaluare a culturilor afectate de secetă, astfel încât fermierii să primească despăgubiri pentru culturile de toamnă, dar și pentru cele de primăvară, înainte de finalizarea însămânțărilor din acest an.

Începând cu vineri, 26 iulie, a fost modificat „ordinul secetei”, iar termenul pentru notificarea primăriilor a fost extins cu aproximativ trei luni: de la 15 octombrie la 15 august pentru culturile de primăvară.

În Monitorul Oficial nr. 734 din 26 iulie a fost publicat Ordinul nr. 293/123, care aduce modificări și completări Regulamentului privind gestionarea situațiilor de urgență cauzate de fenomene meteorologice periculoase ce duc la secetă pedologică. Acest regulament a fost aprobat prin Ordinul ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și al ministrului Afacerilor Interne nr. 97/63/2020.

Termenul limită pentru depunerea înștiințărilor privind constatarea pagubelor rămâne 1 august pentru culturile de toamnă, iar pentru culturile de primăvară a fost modificat de la 15 octombrie la 15 august.

Astfel, la articolul 15, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alin. (11):

”Pentru anul 2024, utilizatorii de terenuri cu destinație agricolă înscriși în evidențele Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, ale căror suprafețe cu culturi agricole au fost calamitate în procent de peste 30%, depun înștiințări scrise la unitatea administrativ-teritorială pe a cărei rază se află terenul, în format fizic sau prin mijloace electronice de transmitere la distanță, până cel târziu la data de 1 august inclusiv pentru culturile agricole înființate în toamnă, respectiv până cel târziu la data de 15 august inclusiv pentru celelalte culturi agricole”, se arată în noua reglementare.

În vechiul ordin, termenele erau stabilite astfel: 1 august inclusiv pentru culturile agricole înființate în toamnă și 15 octombrie inclusiv pentru celelalte culturi agricole, scrie AgroIntel.

Fermierii trebuie să depună notificări

Pe 25 iulie, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a lansat un apel către fermieri, solicitându-le să depună notificări la primării pentru constituirea comisiilor care vor evalua pagubele în teren. În absența acestor notificări, fermierii nu vor putea încasă sumele compensatorii.

Florin Barbu (SURSA FOTO: Facebook, Florin Barbu)

”Vreau să fac un apel către toți fermierii, în primul rând să depună cereri către unitățile administrativ-teritoriale pentru a fi constituite comitetele de situații de urgență. Fac apelul acesta public pentru că fără acele procese verbale de calamități fermierii nu pot primi despăgubirile la secetă.

În ordinul de ministru pe care l-am modificat vreau să fac un anunț foarte clar toți fermierii vor primi în mod egal despăgubirile pentru toată lumea, nu cum erau înainte pe acele formule prin care nu se înțelegea dacă primești 70% sau 30% sau 50%. Acum e clar: toți fermierii vor primi în mod egal despăgubiri”, a spus Florin Barbu.

Ordinul publicat în Monitor introduce două noi instituții în comisiile de evaluare a pagubelor: ANIF și AFIR. Astfel, la articolul 18, după alineatul (2), se adaugă un nou alineat, alin. (21), cu următorul conținut:

„(21) Pentru întocmirea proceselor-verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole, comisiile de constatare și evaluare prevăzute la alin. (2) pot fi completate cu noi comisii de evaluare care includ reprezentanți desemnați din cadrul administrației publice locale, un reprezentant al direcției pentru agricultură județene sau a municipiului București și un reprezentant al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale sau al Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare, după caz.”