„Am constituit acele comisii care constată pagubele produse de secetă şi am totalizat în fiecare judeţ, în fiecare parcelă, la fiecare fermier, în fiecare comună şi avem o situaţie finală: avem 1,2 milioane de hectare care sunt afectate într-un grad mai mare de 30% şi mă refer la culturi semănate în toamna anului trecut, dintr-un total de 2,9 milioane hectare.
Pentru aceste suprafeţe, pe care acum le-am centralizat, vom aloca aşa cum am spus, înainte de începerea campaniei de toamnă, vom da despăgubiri pentru toate aceste suprafeţe care au fost calamitate de secetă”, a spus Adrian Oros, la B1 TV.
Nu pot fi daţi bani din fonduri europene pentru despăgubiri
El a precizat că nu pot fi daţi bani din fonduri europene pentru despăgubiri, însă Ministerul Agriculturii are asigurate în prezent fondurile pentru despăgubirile pe secetă, nu însă şi pentru pagubele înregistrate în cazul inundaţiilor din ultima perioadă.
„Banii pentru secetă avem, dar problemele cu inundaţiile au apărut în aceste zile şi va trebui să identificăm alte surse cu care să intervenim. Ştim că ceea ce s-a întâmplat este foarte grav”, a mai spus ministrul Agriculturii.
Subvenții pentru fermieri
Cererile pentru subvenții pot fi depuse de fermieri online și, tot așa, agricultorii pot interacționa cu agențiile ministerului de resort. Până acum, puțin peste 99% dintre cei care au cerut au și primit banii, data limită până la care trebuie făcute plățile este 30 iunie. Au fost depuse cereri pentru mai mult de două treimi din suprafața eligibilă – a precizat ministrul Adrian Oros.
„Avem până acum înregistrate 684 de mii de cereri, din cam 840 de mii care se depun anual, pe o suprafață de 6,3 milioane, din cele 9 milioane de hectare, care de regulă sunt declarate la APIA, prin această procedură simplificată. Am cerut comisiei prelungirea termenului cu o lună, nu am făcut-o numai noi, au făcut-o și alte state”, a transmis Adrian Oros.