Fondul constituit pentru victimele străzii a acumulat lichidităţi de 20 milioane de euro în anii în care nu a plătit decât foarte puţine despăgubiri. Acestea au crescut însă puternic anul trecut.
Numărul persoanelor care au primit despăgubiri de la Fondul pentru Protecţia Victimelor Străzii (FPVS) a crescut anul trecut. Concomitent, s-a majorat şi valoarea despăgubirilor acordate, respectiv despăgubirea medie plătită de Fond. Această organizaţie are rolul de a despăgubi persoanele care suferă daune materiale sau morale, în urma accidentelor provocate de autori necunoscuţi sau de maşini care nu au poliţa obligatorie RCA. Banii Fondului provin de la cele 16 companii de asigurare autorizate de Comisia de Supraveghere să vândă poliţe auto obligatorii. Aceste societăţi sunt obligate de legislaţia în vigoare să plătească şi contribuţii la FPVS. Chiar dacă numărul şi valoarea despăgubirilor au crescut în ultimii ani, Fondul are lichidităţi importante: echivalentul a circa 20 de milioane de euro, plasate în titluri de stat şi depozite la bănci. Lichidităţile Fondului sunt atât de mari şi pentru că mulţi ani despăgubirile achitate au fost aproape simbolice. De exemplu, în anul 2005, FPVS a plătit despăgubiri de numai 22.000 de lei (circa 6.000 de euro) unui număr de trei persoane. În ultimii patru ani, numărul persoanelor fizice şi juridice care au primit despăgubiri de la Fond a fost mai mic de 300. Valoarea despăgubirilor primite de acestea este de circa 660.000 de euro.
Anul trecut, compensaţiile financiare achitate de Fond au însumat 1,6 milioane de lei, comparativ cu numai 0,42 milioane de lei în 2007. În acelaşi timp, numărul persoanelor care au primit despăgubiri a crescut de la 61, în 2007, la 154 în 2008. Numărul celor care au solicitat Fondului acoperirea pagubelor provocate de terţi este mult mai mare, acesta majorându-se în urma unei campanii de informare a populaţiei. „Nu înseamnă că toate persoanele care ne-au avizat au primit despăgubiri. O parte din dosare a rămas să fie gestionată în acest an“, afirmă preşedintele Fondului, Ovidiu Ciobanu. Unele cereri pot fi considerate neîntemeiate. FPVS are peste 200 de dosare depuse de persoane care s-au considerat îndreptăţite să fie despăgubite, în diferite stadii de soluţionare. De altfel, şi o parte din despăgubirile plătite în 2008 au fost aprobate pentru dosare depuse în anii anteriori.
În cele mai multe cazuri, Fondul a plătit despăgubiri din cauza accidentelor provocate de maşini care circulau fără a avea asigurarea obligatorie RCA. În astfel de situaţii, Fondul plăteşte despăgubirile şi, în paralel, începe procedurile de recuperare a sumelor de la proprietarul maşinii fără RCA care a provocat accidentul. Potrivit unor informaţii furnizate de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, la sfârşitul anului trecut, circa 15% din autovehiculele din parcul naţional nu aveau asigurare de răspundere civilă auto.
Pagubele materiale, în topul despăgubirilor
Majoritatea cererilor de despăgubire primite de Fond anul trecut au fost motivate de înregistrarea de daune materiale: 85% din numărul total de cereri primite. Mai puţin de 15% vizau primirea de despăgubiri pentru vătămări corporale suferite de victimele accidentelor provocate de autori necunoscuţi sau de maşini neasigurate. O situaţie similară se întâlneşte în cazul solicitărilor adresate asigurătorilor. „Avizarea pe vătămări corporale şi deces este foarte mică la români. E un paradox. Ştiţi cum află asigurătorii că exită o vătămare corporală sau un deces pentru care există pretenţii de despăgubire? Atunci când sunt citaţi în procesul penal în calitate de asigurător“, spune preşedintele Fondului, Ovidiu Ciobanu, care este şi director juridic la Allianz-Țiriac. „Acest fapt are legătură cu educaţia populaţiei: pentru maşină, ştie că trebuie să se ducă la societatea de asigurare, însă pentru corpul său vătămat nu se duce să bată la poarta asigurătorului“, adaugă Ciobanu. În acelaşi timp, despăgubirile pentru daune morale plătite pe piaţa autohtonă au şi o altă caracteristică: cele acordate pentru decesul unei persoane apropiate sunt mult mai mari decât cele plătite pentru vătămări corporale. Potrivit directorul general al FPVS, Sorin Greceanu, în ţări precum Germania, Elveţia, Austria, nu se acordă despăgubiri morale pentru decesul unei persoane apropiate.
Legislaţia impune limite maximale mult mai ridicate pentru vătămările corporale decât pentru compensarea daunelor materiale. În acest an, despăgubirea maximă care poate fi acordată pe o poliţă RCA pentru daune morale, generate în urma unor vătămări corporale sau a decesului unor persoane apropiate, este de 1,5 milioane de euro. Totodată, prejudiciile materiale pot fi despăgubite cu cel mult 0,3 milioane de euro. Aceste limite urmează să se tripleze până în 2012. Limita maximă pentru despăgubirea daunelor materiale va fi, în anul menţionat, de un milion de euro, iar pentru prejudicii morale de trei milioane de euro.
Sume plătite
Valoarea despăgubirilor plătite de FPVS a crescut anul trecut cu aproape 300%, până la echivalentul a circa 450.000 de euro. Cea mai mare parte din această sumă, aproximativ 70%, a fost achitată în cazul unor dosare depuse de persoane fizice.
89 mil. lei însumau, la începutul lunii martie a.c., disponibilităţile financiare ale Fondului. Instituţia are banii plasaţi în titluri de stat, dar şi în conturi şi depozite deschise la băncile comerciale
2.555 de euro este dauna medie plătită de Fondul pentru Protecţia Victimelor Străzii în ultimii patru ani. În perioada menţionată au fost făcute plăţi pentru aproape 300 de persoane fizice şi juridice
500 de euro este valoarea franşizei practicate de FVPS în cazul despăgubirilor materiale înregistrate în urma accidentelor provocate de un autovehicul a cărui identitate nu este cunoscută