Evaluarea pierderilor înregistrate de agricultori din cauza secetei se va face la toamnă, după încheierea recoltatului, iar despăgubirile se vor acorda cel mai devreme la iarnă și doar dacă va fi de acord Comisia Europeană.
Ministrul agriculturii, Daniel Constantin, a declarat azi că Guvernul a făcut demersurile necesare la instituțiile europene pentru acordarea de compensații agricultorilor români care au suferit pierderi din cauza secetei. ” Imediat după terminarea campaniei de recoltat, vom avea la dispoziție o hotărâre de guvern, prin care va fi alocată o sumă de la bugetul de stat pentru acordarea acestor despăgubiri”- a spus Constantin. Potrivit proiectului de act normativ, IMM-urile a căror producție a fost afectată de secetă, în proporție de cel puțin 30 la sută, vor primi un sprijin financiar de 80 la sută din pierderea pe care au înregistrat-o la culturile de grâu, floarea soarelui, porumb etc. Calculul se va face pentru fiecare IMM în parte, comparativ cu media veniturilor obținute de IMM-ul respectiv în ultimii trei ani, ceea ce înseamnă că plățile vor putea începe cel mai devreme la iarnă.
Fermierii care nu se încadrează în categoria IMM-urilor nu vor beneficia de această despăgubire ci de așa- numita măsură de minimis, și anume, de maximum 7.500 de euro pe beneficiar, indiferent de valoarea pierderilor suferite. ”Pe de altă parte, am solicitat Comisiei Europene, și pentru asta avem deja acceptul ca, din 16 octombrie, fiecare fermeier care a făcut o cerere la APIA să primescă aproximativ jumătate din sprijinul european(subvenția pe suprafața cultivată- n.red.), care se situează undeva în jurul sumei de 55 de euro pe hectar”- a spus ministrul agriculturii.
Reabilitarea sistemului de irigații- începând din 2014
În privința reabilitării sistemului de irigații, Daniel Constantin a reiterat intențiile guvernului care au, de asemenea, nevoie de aprobarea Comisiei Europene: "Din păcate nu putem să venim decât cu o procedură pe termen mediu şi lung de a combate seceta prin refacerea sistemului de irigaţii. De 20 de ani, sistemul de irigaţii din România, din păcate, se degradează în mod constant. Am început un program şi România este prima beneficiară a unui program special dedicat sectorului de irigaţii, începând cu 1 ianuarie 2014. În acest sens, s-au făcut deja demersurile către Comisia Europeană pentru alocarea unei sume importante, pe care noi o estimăm între 2 şi 3 miliarde euro şi care va fi investită, pe de- o parte, în sistemele de irigaţii şi, pe de altă, parte în asigurarea sursei de apă", a spus ministrul MADR.