Nimic nu este gratuit în viaţă. Dacă ceva pare prea bun ca să fie adevărat, şansele sunt foarte mari chiar să nu fie adevărat. Deşi suntem fiinţe raţionale, momentele de iraţionalitate ale pieţei pot dura foarte mult timp. Sunt adevăruri pe care le învăţăm cu greu sau niciodată.
Dacă vă întrebaţi ce se întâmplă cu bursa, încotro merg preţurile caselor sau ce se va întâmpla cu situaţia economică în acest an electoral, afirmaţiile de mai sus sunt extrem de pertinente. Piaţa bursieră nu face excepţie de la regulă. Nici piaţa imobiliară, de altfel. Şi nici politica bugetară a Guvernului.
Când Guvernul scade impozitele, este pe placul clasei mijlocii tinere din mediul urban. Autoritatea publică este văzută ca fiind, în cel mai bun caz, incompetentă şi, în cel mai rău caz, coruptă. Oricum, ineficientă, risipindu-ne banii. A plăti mai puţine impozite, în aceste condiţii, nu este un lucru rău. Pe de altă parte, nimic nu este gratuit. Un guvern care scade impozitele, pentru a nu-i înşela tocmai pe cei din clasa mijlocie tânără, ar trebui să ţină sub control cheltuielile publice. Acest lucru nu se întâmplă în România anului 2008. Inflaţia crescută, deprecierea leului, dobânzile în creştere sunt în cea mai mare măsură rezultatul politicii guvernamentale puţin responsabile. Printre cei mai afectaţi vor fi tocmai tinerii din clasa medie, în plină dezvoltare. Puterea lor de cumpărare va fi afectată de inflaţie. Capacitatea de a contracta credite ipotecare pentru a-şi cumpăra prima locuinţă va fi diminuată. Vor putea călători mai puţin. În lipsa unei schimbări de politică economică, banii vor fi aruncaţi pe piaţă prin programele guvernamentale.
Bursa a început anul cu o corecţie puternică. Dobânzile cresc, ceea ce se reflectă, mai totdeauna, în scăderea preţului acţiunilor. Riscul în creştere afectează negativ preţul activelor, inclusiv preţul acţiunilor. Dacă multiplii atinşi de evaluările de piaţă ale multor companii listate au rămas mult timp peste ceea ce ar fi fost justificat de valoarea lor fundamentală, este la fel de credibil că ei pot rămâne o bună perioadă de timp sub ceea ce ar fi justificat de valoarea fundamentală. Pieţele pot rămâne iraţionale mult mai mult timp decât putem rămâne noi solvabili.
Din motive binecuvântate sau nu, se pare că în 2008 va fi nevoie să fim mult mai diligenţi în analizele pe care le vom face şi în deciziile pe care le vom lua. Perioada banilor câştigaţi uşor şi repede, fără multă expertiză, ci doar pe baza unui apetit de risc mai mare, pare că se apropie, abrupt, de sfârşit. Piaţa se maturizează. Concluzia: banii vor fi obţinuţi cu din ce în ce mai multă transpiraţie şi/sau inspiraţie, începând din 2008. Bun venit în normalitate.
Florin Ilie este director pieţe de capital la ING Bank