Sursa unui PC este cea care dă viață componentelor și este una dintre cele mai importante elemente. Oricât de ieftin sau de scump ar fi un calculator, sursa trebuie să fie una calitativă. De ce este esențial să achiziționăm o sursă PC foarte bună? Ei bine, acesta este componenta ce împarte curentul electric în tot sistemul, ținând cont de consumul fiecărei piese, fapt pentru care trebuie să ne preocupăm în mod deosebit de alegerea unei surse excelente.
Puterea unei surse PC se măsoară în watt, însă aceasta variază de la o sursă la alta și de la producător la producător. În cazul unui sistem simplu, fară componente ce consumă foarte mult, o sursă de 500-550 de W ar trebui să fie arhisuficientă. Aceasta trebuie să fie aleasă de la un brand cunoscut, cu o certificare 80+ Bronze sau Gold, astfel putem fi siguri că am luat o sursă PC care să fie calitativă și să reziste în cazul unor fluctuații de curent. Dacă dorim să achiziționăm un calculator mai performant, ce are un procesor căruia îi poti ridica frecvențele și care are una sau două plăci grafice performante, ne trebuie o sursa ceva mai mare și mai eficientă. Pentru această categorie de calculatoare ar fi suficientă o sursă PC de aproximativ 750-800 de W, eficiență de peste 85% și destul de multe protecții. Protecțiile previn sistemul să se strice, astfel că atunci când sistemul nostru cere sursei prea mult curent și aceasta nu va putea face față, calculatorul se va opri fără a se defecta ceva. De asemenea, dacă se produce o pană de curent și în acel moment utilizatorul se află la calculator, protecțiile sursei intră în acțiune și îndepărtează riscul de a se arde vreo componentă.
Un alt aspect de care trebuie să ținem cont este modularitatea sursei PC, iar importanța acestui aspect este mai mult una de ordin estetic. O sursă PC care nu este modulară are un mănunchi de cabluri ce trebuie conectate la diversele componente din calculator. Cablurile care nu sunt folosite nu pot fi deconectate din sursă și astfel se creează o imagine dezordonată în întreg sistemul. O sursă modulară de PC va scăpa cumpărătorul de toate aceste inconveniente. La acest tip de sursă se conectează doar cablurile de care ai nevoie, astfel scăpând de acel mănunchi de cabluri voluminos. Mai mult, sursele PC modulare oferă o cale foarte ușoară de a-ți face cable-management în interiorul carcasei, fapt ce ajută la estetică. O variantă de mijloc ar fi sursele semi-modulare. Aceste surse vin atașate doar cu un mănunchi mai mic de cabluri (de obicei îmbracate într-o pânză de culoare neagră) ce se conectează la placa de bază. Celelalte cabluri destinate plăcii video sau HDD-ului pot fi conectate și deconectate sau înlocuite cu cabluri de orice culoare.
Astfel, pentru a te îndruma spre alegerea unei surse PC , nu trebuie să alegi cea mai potentă sursă care are cei mai mulți W, ci pe cea mai calitativă sursă ce are un număr de W decent și toate protecțiile de care ai nevoie. Dacă ai o sursă de 800 de W pe un sistem care consumă 300 de W, nu faci decât să arunci pe geam câteva sute de lei bune și cu siguranță nu îți dorești asta.