Explicația pentru această situație este una simplă și a fost oferită de către intelectualul și militarul Ammianus Marcellinus. Acesta a trăit în secolul al IV-lea după Hristos și a luptat cu arma-n mână pentru menținerea gloriei Romei, dar constata cu dezamăgire că eforturile soldaților și ofițerilor nu erau suficiente pentru a păstra vastul imperiu.

A căutat să identifice cauzele decăderii și le-a găsit ușor chiar în celebra capitală din peninsulă. Acolo casele pentru studiu deveniseră localuri în care se asculta muzică lascivă.

Bibliotecile stau întotdeauna închise ca mormintele. Nu mai erau oameni dornici să caute idei noi, revoluționare, pentru a pune în mișcare greul car al statului. Plăcerile vieții erau cele mai interesante și mai căutate de către cei ce petreceau de parcă nu mai era și ziua de mâine.

A fost la un moment dat o criză alimentară în orașul ce era o adevărată gaură neagră pentru economia imperiului și autoritățile au decis expulzarea celor definiți drept surplus. Au fost alungați profesorii, dar au fost păstrare 3.000 de dansatoare. N-au fost uitați nici ceilalți artiști pentru distracție și viața a mers înainte.

Răspândirea creștinismului amplifica lipsa de interes pentru știința de carte, definită drept o creație a păgânilor. Roma și-a pierdut superioritatea intelectuală și nici voință nu mai aveau militarii și politicienii pentru a participa la lungi războaie pentru apărarea granițelor.

Traiul bun și averea făcută repede erau cele două caracteristici pentru o viață deosebită. Oare nu cumva România de astăzi seamănă cu Roma secolului al IV-lea?

Politicienii nu sunt preocupați cu adevărat de progres, ceea ce s-a văzut în toamna anului 2021 când se certau pentru putere și populația țării dispărea cu sutele din cauza virusului Delta. Patronii investesc masiv în industria ospitalității pentru creșterea veniturilor în timp record, dar astfel sporește consumul de alcool și se amplifică degradarea intelectuală și morală a maselor.

Muzica de tip manele contribuie din plin la spălarea creierului tinerei generații. Televiziunile promovează emisiuni zise distractive, dar care n-au vreo urmă de valoare intelectuală și nici nu se mai discută de obsesia pentru prezentarea crimelor, accidentelor și a altor nenorociri.

Pătrund discret sau pe față și ideile religioase ce duc la condamnarea oamenilor prin cădere în trecut și sub dominația unor secte interesate doar să aibă un mare număr de adepți supuși precum lemnul și cadavrul.