Primul venit, primul servit sau câte puţin pentru toţi? De la jumătatea lui octobrie vor fi acordate primele plăţi cash către titulari, dar ordinea despăgubirilor, din fonduri mai mici decât solicitările, încă nu a fost stabilită.

Din 2 octombrie a.c., Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) va primi cereri pentru acordarea despăgubirilor în numerar în limita a 500.000 de lei. „Primele disponibilităţi băneşti vor fi accesibile la circa o lună de la data la care va avea loc AGA a Fondului Proprietatea, ce se va ţine în a doua jumătate a lunii septembrie“, spune Ingrid Zaarour, preşedintele ANRP. În cazul în care titlularul are de încasat până în 250.000 de lei, banii vor fi plătiţi într-o singura tranşă, însă doar când statul va dispune de fondurile necesare acestor plăţi. Dacă trebuie să primească despăgubiri ce depăşesc 500.000 de lei, diferenţa va rămâne sub formă de acţiuni la Fondul Proprietatea (FP). Titularul poate opta, în cazul sumelor sub 500.000 de lei, pentru încasarea în numerar doar a unei părţi din suma totală.

Ceea ce rămâne neclar este însă algoritmul după care vor fi acordaţi aceşti bani, în cazul în care fondurile disponibile pentru plăţile în numerar vor fi mai puţine decât banii solicitaţi de păgubiţi. Cel mai probabil, cererile de despăgubiri în numerar vor depăşi, în prima fază, disponibilităţile ANRP, conturile instituţiei urmând a fi alimentate, până la listarea FP, din dividendele acţiunilor deţinute de stat la fond. Până la ora actuală, la nivelul ANRP au fost înregistrate până la 45.000 de cereri de despăgubire. Numărul este însă în creştere. Probabil că cei mai mulţi dintre cei care au depus dosarele vor opta pentru despăgubiri băneşti. „Considerăm că acordarea acestor despăgubiri trebuie făcută după un algoritm, în funcţie de ordinea depunerii notificărilor“, spune Valentin Burlacu, avocat asociat în cadrul cabinetului Dumitraşcu & Burlacu. „Incertă este perioada exactă în care vor putea fi acordate aceste despăgubiri“, adaugă Burlacu.

Ultimele detalii, definitivate în septembrie

Ingrid Zaarour, preşedintele ANRP, a declarat pentru Capital că, în această perioadă, se lucrează la procedura de aplicare a Ordonanţei nr. 81 şi la modul în care va funcţiona Direcţia pentru Acordarea Despăgubirilor în Numerar din cadrul ANRP. „Cel mai probabil, vom opta pentru propunerea de despăgubire în ordinea depunerii cererilor, după 2 octombrie 2007“, spune Ingrid Zaarour. „Normele de aplicare a Ordonanţei nr. 81/2007 vor fi gata la începutul lunii septembrie. Considerăm că această ordonanţă vine în întâmpinarea nevoii de accelerare a procesului de listare a FP“, adaugă preşedintele ANRP.

„Acum, în lege nu apare nicio referire la situaţia în care disponibilităţile financiare sunt limitate. Cum probabil vor fi limitate, opinia noastră este că despăgubirile ar trebui acordate în ordinea în care solicitanţii se prezintă cu titlul de despăgubire“, spune Alexandru Rusu, avocat partner în cadrul cabinetului Grigorescu şi Asociaţii. „Ar mai putea fi stabilit un termen până la care toţi titularii să depună titlurile la Direcţia ANRP, urmând ca disponibilul financiar să fie împărţit proporţional“, adaugă Alexandru Rusu.

De-a lungul timpului, foştii proprietari ale căror bunuri au fost confiscate de comunişti au primit de la stat promisiuni, apoi titluri de valoare nominală care s-au şi putut tranzacţiona o vreme pe piaţa nereglementată. Mai apoi titlurile de valoare nominală au fost transformate automat în titluri de despăgubire, netransmisibile. Aceasta dacă titularii nu s-au grăbit mai intâi să-şi valorifice drepturile în puţinele oferte de acţiuni ale societăţilor de stat derulate până acum.

Acum, titlurile de despăgubire pot fi transformate în titluri de plată, pentru cei care vor bani cash, începand cu octombrie, şi/sau în titluri de conversie pentru cei care au răbdarea şi optează pentru acţiuni la Fondul Proprietatea. Atenţie! Atât cei care doresc despăgubirile în bani cât şi cei cărora le-au fost acordate deja acţiuni la fond înainte de noua ordonanţă de guvern care reglementează plăţile în numerar trebuie să facă o solicitare către ANRP. După reţinerea titlului de despăgubire în original, îi va fi transferată despăgubirea, în numerar, în termen de 15 zile calendaristice de la data existenţei disponibilităţilor financiare. Cei care au primit deja acţiuni la Fondul Proprietatea pot cere anularea conversiei în urma căreia au dobândit calitatea de acţionar, pâna la 1 aprilie 2008. Altfel, se presupune automat menţinerea opţiunii pentru acţiuni şi nu pentru numerar.

Până la despăgubire, lupta cu justiţia

PAS 1 Înainte de a solicita orice compensaţie de la ANRP, fostul proprietar trebuie să se lupte, pe plan local, pentru restituirea proprietăţii, obţinând o decizie judecătorească.

PAS 2 Pentru primirea titlurilor de despăgubire, fostul proprietar trebuie să aibă emisă dispoziţia cu propunere de acordare a despăgubirii. Urmează ca dosarul să fie selectat aleator pentru a intra în Comisia Centrală pentru Acordarea Despăgubirilor.

PAS 3 Dosarul va fi transmis unui evaluator ales din baza de date tot prin procedura aleatorie. Urmează întocmirea raportului de evaluare şi emiterea titlului de despăgubire. După acest moment, proprietarul va putea opta pentru despăgubire în numerar sau acţiuni la Fondul Proprietatea.

59-5428-05_ingridzaarour_c.jpgPrimele plăţi

«Primele disponibilităţi băneşti vor fi accesibile la aproximativ o lună de la data la care va avea loc AGA a Fondului Proprietatea, ce se va ţine în a doua jumătate a lunii septembrie. În perioada imediat următoare, se vor adopta normele de aplicare a Ordonanţei nr. 81/2007.»

Ingrid Zaarour, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP)

Cum „ne reglam conturile“ cu statul

TERMEN Persoanele cărora li s-au emis titluri de despăgubire de către Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor pot depune solicitările privind acordarea de despăgubiri în numerar într-un termen de şase luni, începând cu data de 2 octombrie 2007, la sediul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor din Calea Floreasca 202, Sector 1, Bucureşti.

PROCEDURA Titularul se va prezenta, personal, prin mandatar cu procură autentică, sau va trimite prin poştă o scrisoare recomandată cu confirmare de primire la Direcţia ANRP, care, după reţinerea titlului de despăgubire în original, îi va transfera despăgubirile în numerar, în termen de 15 zile calendaristice de la data existenţei disponibilităţilor financiare.

LIMITA Despăgubirile în numerar se vor acorada în două tranşe egale, într-o perioadă de maximum doi ani de zile, pentru sumele care depăşesc 250.000 lei şi într-o singură tranşă pentru sumele sub 250.000 de lei.