În 2018, pentru al treilea an consecutiv, Roma și Londra rămân primele două destinații de interes pentru românii care vor să călătorească de Paște în străinătate. Pe lângă acestea Paris, Barcelona și Milano sunt capitalele europene cu o prezență constantă în topul preferințelor românilor pentru această perioadă, în ultimii trei ani, potrivit datelor motorului de căutare pentru călătorii momondo.ro. Căutările de zboruri pe care românii le fac arată că preferințele nu s-au schimbat foarte mult în ultimii trei ani, marile orașe europene rămânând cele mai atractive destinații pentru petrecerea sărbătorilor pascale. Surprinde, însă, interesul crescut al românilor față de orașul Istanbul. Aflat pentru prima dată între primele 10 destinații preferate pentru vacanța de Paște, orașul ocupă în 2018 locul cinci.
Moscova este, anul acesta, orașul cheie în topul tendințelor românilor care vor să petreacă Paștele în străinătate, mai arată datele Momondo. O schimbare interesantă față de anii trecuți este scăderea indicelui de popularitate a capitalelor precum Praga, Madrid și Veneția, care fac loc orașelor mai însorite, aflate la malul mării: Bari și Malta. Această tendință actuală a românilor de a se îndrepta spre litoralul mediteranean în detrimentul clasicelor orașe europene este dovedită de creșterea rapidă a căutărilor de zboruri către Valencia, precum și către Napoli și Larnaca. De asemenea, românii tind să călătorească mai mult în străinătate anul acesta, comparativ cu anul trecut. În 2017, Cluj a fost destinația cea mai populară pentru români, în vreme ce Bucureștiul a ocupat locul șase; în 2018, niciunul din aceste orașe românești nu a mai intrat în primele 10 orașe aflate în trend, conform datelor citate.
În 2018, Paștele corespunde zilei de duminică, 8 aprilie, iar acest lucru explică de ce majoritatea călătorilor români pleacă în vacanță în ziua de 6 aprilie, profitând de weekendul pascal și întorcându-se în Lunea Mare, în ziua de 9. Dar cât cheltuiesc românii pentru a ajunge în destinațiile favorite în acest weekend prelungit pe care, datele momondo.ro spun, îl organizează cu trei luni înainte?
În 2018, un român cheltuiește, în medie, 904 de lei pe biletul de avion pentru vacanța de Paște. Scăderea prețurilor la zboruri în ultimii doi ani este motivul pentru care suma medie cheltuită în 2018 este mai scăzută cu 16% față de anul precedent și cu 20% față de 2017. Această sumă medie diferă, totuși, în funcție de aeroportul de plecare. De exemplu, călătorii care pleacă din Iași vor plăti cu 44% mai mult pentru a ajunge în destinațiile lor preferate, comparativ cu cei care pleacă din București. De pe aeroportul din Timișoara se înregistrează cele mai ieftine zboruri, cu 12% mai ieftine decât din București și cu 28% mai ieftine decât din Cluj.
„Paștele este o perioadă importantă pentru mulți, probabil prima ocazie din an pentru a ne bucura de un weekend prelungit și a petrece timp cu familia și cu prietenii. Datele noastre arată că în ultimii trei ani mulți români s-au bucurat de city break-uri de Paște, dar observăm interesul crescut de anul acesta pentru destinațiile turcești. Pentru călătorii care nu și-au rezervat încă vacanța de Paște, momondo pune la dispoziție o serie de instrumente și recomandări pentru a-i ajuta să găsească destinația ideală, în funcție de preferințele, bugetul, vremea și interesele pe care le au”, declară Mircea Giurcă, purtătorul de cuvânt al momondo în România.