Bucureștiul se află sub nămeți. Toți cei care au un loc de muncă s-au chinuit ore bune în această dimineață să ajungă la acesta pentru a ține economia românească în mișcare și, cum altfel, pentru a primi un salariu din care o parte importantă merge către asigurările sociale.
Și aici intervine partea demnă de o discuție: dacă tot nu au autoritățile forța umană necesară pentru a își îndeplini obligația de a asigura condițiile necesare celor care plătesc taxe și impozite, nu ar fi indicat să îi scoată din letargie pe cei care primesc bani pentru că nu au un loc de muncă?
E drept, după o ninsoare intensă de câteva ore care s-a așternut peste un strat consistent deja existent, e dificil să ții un întreg oraș cu peste două milioane de locuitori în perfectă stare de funcționare. Scoți în stradă firmele de salubrizare, apoi poliția, jandarmii și, în final, pușcăriașii. Dar unde sunt asistații social sănătoși și cu putere de muncă?
Ne acuzăm unii pe alții, pe bună dreptate, că nu deszăpezim trotuarul. Că aruncăm zăpada de pe mașini înapoi pe șosea sau că ocupăm locurile de parcare curățate de alții. Nimic din toate acestea nu ar trebui, desigur, să se întâmple într-un oraș civilizat. Din nefericire însă, haosul naște haos. Iar asta este exact starea de astăzi din București. Cei care au ajuns la prima oră la muncă nu aveau cum să dea zăpada de pe trotuar. Ei sunt deja acolo unde sunt obligați să fie! Nici zăpada de pe mașină nu aveau cum să o arunce în altă parte. Nu există altă parte într-un cartier înghesuit, plin de blocuri și mașini parcate pe unde s-a putut. Și nici timp suficient nu ai atunci când ai oră fixă pentru a ajunge la serviciu.
În acest timp, singurii care, măcar teoretic, nu au treabă și stau în casă sunt asistații social. Acei nefericiți care nu şi-au putut găsi un loc de muncă. Din vina lor, a economiei de piață sălbatice sau a… hazardului. Ei primesc însă, lună după lună, o indemnizație menită să le asigure condiții minime de trai. O măsură corectă și necesară. Banii ajung însă la Buget din salariile celor care, așa cum spuneam, au ajuns prin nămeți la muncă, încă de la 6, 7, sau 8 dimineața și acum nu pot da zăpada din fața casei sau de pe trotuar. Nu ar fi normal ca asistații social să dea ceva în schimb societății care are grijă de ei? În unele localități din țară o astfel de măsură este luată în fiecare an când situația o cere. De ce nu și la București doamnă Primar General și domnilor primari de sector?