Cum să curățați gheața de pe mașină? Stratul gros de gheaţă de pe maşină, dopurile de formate pe ţevi, geamurile înghețate sunt probleme cu care ne confruntăm iarna, după o repriză de ninsoare puternică.
Iată câteva soluţii ce te pot ajuta să scapi de gheaţă şi de pericolele pe care aceasta le aduce cu sine.
Un profesor de inginerie mecanică, care studiază modul în care vaporii de apă interacționează cu particulele din aer în diferite condiții atmosferice, vine cu câteva sugestii pentru cei care se confruntă cu această problemă.
Deszăpezire mașină. Condensul pe parbriz
Deszăpezire mașină? Aerul din atmosfera Pământului conține o anumită cantitate de vapori de apă. Dar doar atât de mulți vapori de apă pe care aerul îi poate reține. Oamenii de știință numesc această limită ”100% umiditate relativă”.
Punctul de rouă este temperatura la care vaporii de apă încep să condenseze.
Aerul umed are o temperatură ridicată a punctului de rouă. În timp ce aerul uscat are o temperatură scăzută a punctului de rouă.
Cu fiecare grad care scade în termometre, aerul se apropie de temperatura punctului de rouă sau de capacitatea sa de transport a vaporilor de apă. Orice răcire, după ce temperatura punctului de rouă a fost atinsă, face ca apa să se condenseze pe suprafețe sau să se transforme în gheață.
Pe măsură ce aerul intră în contact cu parbrizul rece, acesta poate atinge temperatura punctului de rouă. Apoi, vaporii de apă se condensează pe parbriz.
Când această răcire scade temperatura de pe suprafața parbrizului sub punctul de îngheț, 32 ° F (0 ° C), stratul de apă condensată de pe parbriz îngheață.
Cum să vă dezghețați mașina
Pentru a dezgheța un parbriz înghețat, puteți urma câteva abordări diferite. Unele durează mai mult și necesită mai mult efort decât altele.
Amestecul de apă și alcool poate topi gheața de pe parbriz
O opțiune este să pulverizați direct o cantitate mică de lichid cald pe stratul de gheață pentru a ajuta la topirea acestuia. Pentru a funcționa, lichidul de pulverizare trebuie să fie suficient de fierbinte pentru a ridica temperatura generală a stratului de gheață peste punctul de topire.
Atenție! Temperatura nu trebuie să fie cu mult mai ridicată decât temperatura sticlei, altfel riscați să spargeți parbrizul.
O modalitate mai bună de a topi gheața fără a vă deteriora mașina este să pulverizați geamurile cu un lichid cald, care are un punct de îngheț mai mic decât apa, cum ar fi un amestec de alcool și apă.
Acest amestec cald va topi gheața fără a încălzi sticla, iar stratul de lichid rezultat de pe parbriz va avea un punct de îngheț mai mic decât apa. Va rămâne lichid și îl puteți șterge cu ștergătoarele de parbriz.
Amestecuri similare de alcool și apă – glicol, de exemplu – sunt utilizate în mod obișnuit pentru a menține suprafața înghețată a patinoarelor.
Această abordare poate topi gheața relativ rapid și ușor, fără prea mult efort. Nici măcar nu trebuie să porniți mașina.
Deszăpezire mașină? Porniți căldura
Dacă aveți puțin timp la dispoziție, puteți porni mașina și sistemul de căldură pentru a sufla aer fierbinte în interiorul parbrizului. Astfel se încălzește parbrizul și apoi se topește stratul de îngheț.
Când începeți să vedeți că se topește, puteți folosi ștergătoarele de parbriz pentru a elimina restul gheții.
Această opțiune consumă mai multă energie, deoarece mașina va trebui să încălzească parbrizul.
Varianta racletei și lumina soarelui, dacă vă grăbiți
Dacă vă grăbiți, puteți folosi o racletă specială pentru a elimina gheața de pe parbriz, creând insule mai mici de gheață. Ștergătorul de parbriz poate disloca apoi mecanic bucățile de gheață prin mișcarea și topirea lor.
Există și varianta cea mai simplă: puteți lăsa soarele să încălzească parbrizul și să topească astfel încet stratul de gheață.