Pe vremea comunismului statul se temea că orice turist care ne trecea granița putea fi un spion sau un traficant de arme și produse de contrabandă. Din acest motiv, Securitatea a impementat măsuri stricte pentru a nu scăpa din ochi orice turist care avea de gând să-și petreacă concediul la noi în țară.
În toate unitățile de cazare și în punctele de interes pentru turiști erau instalate microfoane. Toți turiștii erau urmăriți de agenți ai Securității pe toată perioada sejurului. Aceste măsuri au fost implementate cam în anii ’70. Se spune că comuniștii au reușit să contracareze mai multe atentate teroriste care aveau să aibă loc la noi.
„România deţinea din 1968 un serviciu de triere, unde erau concentrate datele cetăţenilor străini ce se aflau în România, indiferent de calitatea acestora:diplomaţi, turişti, studenţi, tehnicieni. Ofiţerii din cadrul acestui serviciu trebuia să selecteze cazurile care trebuia puse în supraveghere. În mod similar, compartimente de triere au fost înfiinţate şi la nivel teritorial, în fiecare inspectorat judeţean”, scrie Liviu Pleşa în „Contraspionajul în prima parte a regimului Ceauşescu (anii `60-`70)“.
„Toţi românii care se întâlneau cu străini trebuia să anunţe la Miliţie. Nu doar ghizii. Şi orice om la care veneau acasă rude în străinătate trebuia să spună la Miliţie“, dezvăluie un angajat CNSAS, conform Adevărul.