Dan Barna a explicat recent cum va fi utilizat pașaportul de vaccinare anti-COVID în România. Conform vicepremierului, actul nu va fi un pașaport formal, ci o simplă dovadă că deținătorul nu reprezintă un risc din punct de vedere al contaminării.
Detalii de ultim moment despre pașaportul COVID în România
Astfel, Dan Barna a fost întrebat dacă în țara noastră se va face un pașaport care să dovedească vaccinarea împotriva noului COVID-19.
„Conform poziției premierului, domnia sa a comunicat că nu consideră un pașaport de vaccinare ca fiind util în perioada următoare, dar lucrurile sunt mai complicate decât un pașaport în sensul de un ceva, un document, pentru că la nivelul întregii Europe, și în România primim o hârtie când ne vaccinăm, care poate fi privită fix ca un pașaport de vaccinare, e o dovadă a vaccinării. Chestiunea nu e dacă ai sau nu ai un anumit document. Chestiunea e cum poți să dovedești sau cum vom dovedi că nu mai suntem un pericol pentru comunitate.
Aici sunt mai multe variante și aici sunt mai multe variante – fie varianta numită pașaport de vaccinare, adică un document sau un cod QR pe telefon, de exemplu, prin care se confirmă că ai primit o doză în data de, sau două doze, fie ai un test negativ dacă e vorba de o perioadă foarte scurtă, fie vorbim de situația în care ai trecut prin boală și ai un nivel de anticorpi ridicat care echivalează cu efectul unui vaccin.
Aceste lucruri, pe măsură ce campania va progresa, vor deveni în mod firesc necesare și utile (…) Problema apare dacă statul dă o decizie și spune cine n-are pașaport nu mai poate să meargă la grădiniță, școală, restaurant sau altundeva. Atunci ar fi o problemă pentru că ar fi România vaccinaților cu România nevaccinaților. Aceasta este poziția premierului, și e o poziție corectă, nu poți să faci o astfel de separare.
Dacă în toată Europa se va ajunge la un astfel de pașaport, dacă fi asumată la nivelul țărilor europene, eu sunt foarte convins că și România va merge în direcția aceea nu datorită chestiunii de decizie politică, ci chestiunii foarte practice – vrei să călătorești? Poți să stai în carantină sau poți să ai această dovadă, stai câteva ore în aeroport și mergi mai departe”, a explicat vicepremierul la Digi 24.
Actul doveditor nu o să fie un pașaport formal
În continuare, acesta a subliniat că actul doveditor nu o să fie un pașaport formal, care să necesite deplasarea până la serviciul de pașapoarte sau la spital pentru primirea acestuia.
„Nu o să fie un pașaport formal, adică să te duci la serviciul de pașapoarte sau la spital să primești pașaportul. Asta nu o să se întâmple în România. Însă, capacitatea de a putea dovedi că ești o persoană sigură din punct de vedere al riscului de a purta în mod activ boala este un lucru care se va întâmpla firesc. Dincolo de ce reglementări facem. Noi trebuie doar să creăm un cadru de opțiuni pe care cetățenii să le poată utiliza”, a conchis Dan Barna.
Sursă foto: Dreamstime