Cazul femeii de 44 de ani care a murit sfâșiată de câini continuă să ridice multe semne de întrebare, după ce instituțiile statului aruncă responsabilitatea de la una la alta, în timp ce Poliția Locală a Sectorului 6 este singura care desfășoară o anchetă.

Ana Oros s-a mai confruntat odată cu un astfel de scenariu, doar că atunci ea a fost salvată de un biciclist și de medici. Cu puțin timp înainte de acest eveniment tragic, în februarie 2022, Primăria Generală trimisese un comunicat de presă prin care le arăta contribuabililor bucureșteni cum își desfășoară activitatea angajații de la ASPA.

Potrivit unui document prezentat de către evz.ro, ASPA arăta în luna februarie a anului trecut că au fost luate măsuri pentru asigurarea în permanență a echipelor de intervenţie cu privire la câinii comunitari agresivi și la siguranța cetățenilor. ASPA era coordonată de Diana Pungă, fosta șefă de cabinet a primarului Nicușor Dan. Cei doi au mai lucrat împreună și la Asociația Salvați Bucureștiul, dar și la USR.

În comunicatul respectiv se mai arăta că ASPA ”face eforturi pentru eficientizarea activităţii de teren şi pentru diminuarea riscului la adresa bucureştenilor pe care-l reprezintă animalele fără stăpân”.

Nu în ultimul rând, în comunicat se mai arăta că programul echipelor de intervenții a fost majorat, subliniind că activitatea se desfășoară în două ture, de luni până vineri. Programul turelor era 8-16 și 14-22.

„Există o echipă de permanenţă pentru intervenţii de urgenţă în weekend sau pe timpul nopţii, atunci când sunt semnalate cazuri de câini comunitari agresivi”, se arăta în comunicat.

„Pe lângă activitatea de îngrijire a câinilor comunitari în adăposturi, pe lângă campaniile de adopţii şi pe lângă campania de sterilizare a animalelor fără pedigree, ASPA lucrează şi pentru siguranţa bucureştenilor. Recentele măsuri luate de ASPA pentru îmbunătăţirea activităţii pe teren sunt o garanţie pentru un spaţiu public mai sigur în Bucureşti”, declara Diana Pungă, în calitate de administrator public al Bucureștiului și responsabilă de activitatea ASPA.

Au fost făcute numeroase sesizări, dar nimeni nu a făcut nimic

Administratorul public al orașului spunea că există un număr de telefon unde oamenii pot suna pentru sesizări și probleme legate de animalele fără stăpân, însă locuitorii din zona în care Ana Oros și-a pierdut viața spun că au sunat atât la ASPA, cât și la 112, însă problema nu a fost rezolvată, iar câinii au rămas pe străzi și pe câmp.

”Dacă se întâmplă ceva sâmbătă sau duminică, n-ai pe cine chema. ASPA nu lucrează sâmbătă și duminică și nimeni nu răspunde la telefon sâmbătă și duminică. Deci lucrurile sunt foarte simple, nu are cine să te ajute sâmbătă și duminică din partea autorităților statului!

Iar cei din dispecerat de la 112 nu au trimis niciun fel de mașină de la ASPA sau pe altcineva ca să ia un câine periculos, o corcitură de Pittbul cu Amstaf.  Există cel puțin 20 de câini care populează acest câmp și pe care vecinul meu, care a descoperit-o pe doamna decedată, i-a văzut și poate să spună clar cum arătau câinii”, spune un locuitor al zonei.

Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6, a venit cu o reacție

Sursa anterior citată spune că primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a venit cu o reacție în acest sens. Astfel, a fost trimis un comunicat de presă în care se arăta că ”Poliția Locală Sector 6 nu a primit sesizări privind existența câinilor fără stăpân în zona unde s-a petrecut tragedia.

Însă, aproape zilnic polițiștii locali solicită intervenția celor de la ASPA pentru a captura câinii fără stăpân din alte zone, în special cele aflate la granița cu comunele limitrofe. (…)

Primăriile de sector nu au atribuții pe partea de ecarisaj, singura instituție abilitată să monitorizeze și să strângă câinii maidanezi de pe raza administrativ-teritorială a Bucureștiului este Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA), aflată în subordinea Primăriei Generale”.

ASPA are răspundere legală

ASPA, ca și Poliția Locală, au răspundere legală, arată o hotărâre a Consiliului Municipal. După ce Diana Pungă a fost numită administrator public, atât ASPA cât și directorul instituției intră în subordinea ei.

Surse din interiorul instituției spun că aceasta a dorit neapărat să îl schimbe pe fostul șef al echipelor de capturare a maidanezilor, om care era specializat în acest domeniu. În locul lui, urma să fie pus un alt angajat al PMB, care nu are nicio experiență cu animalele. Așadar, după ce fostul șef a fost expediat la ALPAB, Ionuș Vasile a fost pus director la ASPA.

Acesta din urmă a modificat regulile. Într-o înregistrare difuzată la Digi 24, citată ulterior de evz.ro, acesta îi spunea unui angajat să captureze câinii doar la sesizare, motivând că nu dispune de combustibil pentru mașini.

Vinovățiile sunt împărțite

Fostul senator Marius Marinescu, inițiatorul Legii de Protecție a Animalelor, a venit cu o primă declarație cu privire la cele întâmplate, subliniind că ”vinovățiile sunt împărțite”.

”Vorbesc în calitate de autor al Legii de Protecție a Animalelor. Aici, vinovățiile sunt împărțite. Toate animalele abandonate pe domeniul public, fie că sunt câini, fie că sunt cai etc., sunt proprietatea Consiliului General, în cazul Bucureștilor.

Cine ar trebui să acționeze? Pe de o parte ASPA, să meargă la fața locului, și zi și noapte, 24 din 24 de ore, și să adune toate aceste animale abandonate și să le ducă într-un adăpost corespunzător. Simultan cu ei, la fața locului trebuie să meargă și Poliția Animalelor din cadrul IGPR, fiindcă ei sunt abilitați să întocmească dosare penale pentru abandon. Abandonul se sancționează cu amendă penală sau închisoare de la la 6 luni la 3 ani. Degeaba salvezi câinii dacă nu îi sancționezi penal pe cei care i-au abandonat.

În același timp, Autoritatea Sanitar-Veterinară trebuie să meargă din casă în casă și să îi sancționeze pe cei care nu sterilizează câinii. Sancțiunea, conform legii, este cuprinsă între 5.000 și 10.000 de lei. Există un registru de evidență al câinilor și acolo trebuie să fie toți câinii înregistrați.

Dacă toate aceste trei instituții acționează simultan, în București, dar și în țară, atunci s-a rezolvat problema câinilor comunitari”, a declarat acesta pentru gândul.ro, citat mai apoi de evz.ro.