Ion Țiriac are 79 de ani și afaceri în domeniul auto, imobiliar, sport, servicii financiare, dar și în energie. Cele trei reguli ale succesului omului de afaceri de la care acesta nu se dezminte sunt „Să încerci în fiecare zi să fii mai bun decât ieri. Să nu te uiţi împrejur, ci să le faci pe ale tale atât cât poţi. Să fii mulţumit cu tine însuţi când te uiţi în oglindă”
La 13 ani se angaja intr-o fabrica de camioane, pentru a supravietui in „obsedantul deceniu”, cum numea Marin Preda anii ‘50. „Vremurile alea n-ar trebui sa se intoarca niciodata. Atunci s-a facut foamea. Dupa aia nu s-a mai facut foamea pana in ziua de astazi in tara asta”, isi aminteste Tiriac.
„M-a ajutat foamea. E greu sa va spun eu, pentru ca e greu sa va identificati cu anii 50, cum faceai sa obtii un colac sau o bucata de paine. Trebuia sa inventezi tot felul de lucruri. Primele comerturi pe care le-am facut era sa iei de la Moscova doua ceasuri Pobeda si sa le vinzi in tara cu 2 lei, iar cu 2 lei sa cumperi 4 sticle de coniac si sa le vinzi la Moscova cu 6 lei si asa mai departe”, s-a destainuit Ion Tiriac, conform Libertatea.
Pentru că avea foarte multe antrenamente la hochei pe gheaţă, sport pe care-l practica atunci, Ion Ţiriac nu s-a mai ocupat de şcoală în timpul liceului, fiind exmatriculat.
Invitat în trecut la „Europa FM” în emisiunea „La Radio cu Andreea Esca”, Ion Ţiriac a povestit cum a fost nevoit să facă liceul pe fast forward. “Pot să-mi exprim încă o dată public recunoştinţă în faţa familiei Maurer ( n.r. Ioan Gheorghe Maurer, fost prim-ministru în epoca Ceauşescu). Cum la o vârstă foarte fragedă am început să joc tenis cu dumnealui, ştia situaţia mea. La un moment dat, m-am dus la cadre la Ministerul Tineretului şi Sportului şi mi-au spus: Domnule, dumneata nu mai ai paşaportul. Eu am reacţionat: Sunteţi nebuni?! Eu mâine trebuie să plec la Moscova, spuneţi-le şefilor. Cum să nu am eu paşaport, ce, am omorât pe cineva?! Maurer dăduse ordin să-mi ia paşaportul până nu termin liceul. Ei, în patru luni de zile am terminat şi a IX-a şi a X-a şi Bacalaureatul. Si pe urma mi s-a spus: Uite paşaportul, dar ce facultate vrei să faci?”, a spus Ion Ţiriac.
Ion Tiriac si-a terminat studiile la Institutul de Cultura Fizica din Bucuresti. Turneele internationale de tenis castigate de Tiriac alaturi de Ilie Nastase l-au facut faimos in lumea sportului.
Ion Ţiriac este proprietarul turneului de tenis de la Madrid, are afaceri în domeniul importurilor şi comerţului cu maşini, al asigurărilor şi în domeniul bancar, iar de cinci ani a deschis la Otopeni Ţiriac Collection, un muzeu al celor peste 170 de maşini de epocă din colecţia personală.
In 1990, acesta a infiintat Banca Comerciala Ion Tiriac, care se numeste in prezent Unicredit Tiriac si care a ajuns sa detina sucursale in peste 10 tari din Europa. Pe langa faptul ca a ajuns in topul celor mai bogati oameni din lume, acesta este cunoscut si ca jucator de tenis si de hochei pe gheata.
Un alt domeniu de activitate in care s-a implicat Tiriac este comertul cu combustibilii solizi, lichizi si gazosi dupa ce acesta a infiintat compania Oil Energy Trading. Ion Tiriac si-a extins afacerile si in afara Romaniei, investind in Madrid in constructia Caja Magica, in urma cu 14 ani, 200 de milioane de euro.
Asigurările și serviciile bancare au fost principalele surse de fabricat bani pentru fostul jucător de tenis.
on Țiriac (n. 9 mai 1939, Brașov), este un fost jucător profesionist de tenis român, jucător de hochei pe gheață, și actualmente un influent om de afaceri în Germania și România.
Între 1958 și 1964 Țiriac a fost membru al echipei de hochei pe gheață a României, cu care a participat la Jocurile Olimpice de Iarnă din Innsbruck și la Campionatele Mondiale.
În 1970, a câștigat împreună cu Ilie Năstase turneul de la Roland Garros. Talentul său pe teren s-a materializat mai ales la dublu, câștigând alături de Ilie Nastase, în afară de Roland Garros, numeroase alte turnee precum Foro Italico, Open Philadelphia Indoor (1970), Monte Carlo Open, Open Suedia, Italian Open și Canadian Open (1972), Arymehr Cup (1977), alături de Guillermo Villas la Baltimore International și Nice International (1977), Volvo International (1979) și, alături de Adriano Panatta, Campionatului Mondial de tenis, Sao Paolo (1974). Țiriac a fost component al echipei României în Cupa Davis între anii 1959 și 1978, disputând trei finale, cu SUA, în 1969, 1970 și 1972, în toate trei avându-l ca partener pe Ilie Năstase.
Din 1984 până în 1993 a fost managerul lui Boris Becker, tenisman german de clasă mondială.
Ion Țiriac este deținătorul licenței turneului de tenis „BCR Open Romania” din anul 1996. A zecea ediție a turneului (care a avut loc în luna septembrie a anului 2005) a oferit premii în valoare de 302.000 euro. Câștigătorul trofeului competiției, Florent Serra a primit un cec în valoare de 44.100 euro.
Între anii 1998 – 2004, a deținut funcția de Președinte al Comitetului Olimpic Român.