Mai mult, românii sunt din ce în ce mai puțin interesați de asigurările de locuințe, pe an ce trece, deși în România există o lege, în vigoare de mai mulți ani, care îi obligă să achiziționeze cel putin o poliță PAD – Polița de asigurare împotriva dezastrelor naturale.
Statisticile arată că 76% dintre locuințele asigurate sunt din mediul urban, unde riscul de inundații sau alunecări de teren este mult mai redus decât în mediul rural, unde doar 24% dintre proprietari dețin o poliță de asigurare. Peste 700.000 din polițele PAD sunt încheiate pentru case, iar restul, de aproape un milion, sunt aferente apartamentelor.
Deputatul PSD Andrei Pop, secretar al Comisiei pentru Buget, Finanțe și Bănci, atrage atenția că nivelul mic de asigurări făcute în mediul rural poate fi pus pe seama lipsei de comunicare pe acest subiect și, astfel, a lipsei de înțelegere a riscurilor:
”Românii mai informați, adică cei din mediul urban, care cunosc mai bine ce înseamnă acest produs de asigurare, ce îi protejează în caz de dezastru natural, încheie în proporție mai mare polițe, deși sunt mai puțin expuși riscurilor. Cred cu tărie că dacă și cetățenilor din mediul rural li s-ar explica care sunt avantajele unei asigurări de locuință și mai ales care sunt riscurile în lipsa uneia, ar accesa mai multe polițe”, a declarat Andrei Pop.
În acest context, crede parlamentarul, autoritățile locale, în special cele de la nivelul primăriilor de comune, trebuie să se implice în campaniile naționale de informare pentru creșterea gradului de conștientizare a românilor cu privire la pericolele la care le sunt expuse locuințele și cu privire la formele de protecție financiară pe care le oferă încheierea unei asigurări obligatorii.