Un lider de sindicat al poliţiştilor din Olt vorbeşte despre politizarea din Poliţia Română, dar şi despre lipsa de pregătire ce a dus, în cele din urmă, la o tragedie ca cea de la Caracal.
Un lider de sindicat al poliţiştilor din Olt dezvăluie cum a fost politizată Poliţia Română şi cum au ajuns în funcţii oameni cu pile, care nu au nicio legătura cu meseria, relatează Digi24. Adrian Micu crede că din cauza lipsei de pregătire și profesionalism, Alexandra Măceşanu nu a putut fi salvată, in ciuda apelurilor disperate. Și în timp ce pilele se înmulţesc, investiţiile în dotările poliției scad, se plânge acesta.
Adrian Micu, vicepreşedintele unui sindicat al poliţiştilor din Olt, a filmat condiţiile deplorabile în care lucrează, cu 2 luni înainte de tragedia din Caracal. Dotările la pământ sunt doar una dintre problemele din cauza cărora unii angajaţi ai Poliţiei Române eşuează în salvarea oamenilor care le cer ajutor.
”De-a lungul timpului s-a încercat aducerea în sistem pe cu totul alte căi. Foarte mulți dintre ei au ajuns după câteva luni sau un an, doi de carieră ca speciliaști au ajuns în funcțiile de coducere ale structurilor MAI. Nu poți să iei oameni de pe stradă care nu cunosc cu ce se mănâncă munca de polițist și să-i încadrezi direct, să-i trimiți în operativ. […] În momentul când se încearcă să se aducă prin metoda încadrării directe din sursa externă este clar o implicare și un interes la nivel politic. Prin înlăturarea în 2011 a mai mult de 10.000 de oameni, cei înlăturați au fost majoritatea absolvenți ai MAI, nu s-au aplicat criterii de competență. Li s-a dat posibilitatea șefilor să se debaraseze de toți care au fost deranjanți. Imaginea poliției este pătată și uniforma este pătată de ani de zile.”, spune sindicalistul.
Adrian Micu arată şi cum ar fi trebuit să procedeze poliţiştii din Caracal în urma telefoanelor Alexandrei Măceşanu: ”Numai dacă s-ar fi luat în considerare că punctul de pornire ar fi trebuit să fie acela pe care l-a spus fetița prima dată, adică digul, în momentul acela, cu fetița în telefon, echipajul ar fi trebuit automat să dea drumul la sirene și să urmeze singura cale de acces de pe dig către Bold, era exact strada care dă în strada care trece prin fața locuinței suspectului.”