Potrivit acestuia, achiziția MVM ar fi doar un paravan în așa fel încât să se creeze o piață de desfacere pentru gazul rusesc în Europa. „Daca vor obține aprobarea pentru preluarea E.ON Furnizare, cei de la MVM vor cumpăra toată cantitatea de energie electrică produsă de minunații irakieni de la Mintia care cred că au primit și ceva subvenții de la stat pentru proiectul lor. Ungurii nu vor plăti cu bani, ci cu gaz rusesc energia electrică produsă la Mintia. Rețineți asta! Să nu vă prefaceți ca nu ați știut! Transgaz va face imediat o conductă nouă pentru Mintia pentru că este frumos să construiești, nu?”, a spus expertul în cadrul unei postări pe pagina sa de Facebook.
Detalii despre compania ungară MVM
Prima postare a specialistului în energie, care atrăgea atenția asupra problemelor ce vor fi cauzate de vânzarea E.ON România către MVM, a stârnit numeroase comentarii în online. Astfel, Răzvan Nicolescu a venit cu mai multe explicații legate de MVM și rolul său „unic” la nivel european. De ce se crede că MVM va duce la rusificarea sistemului energetic românesc și va deschide ușa gazului rusesc spre Europa? Motivul este simplu: datele arată că apropierea MVM de Gazprom, compania de stat rusească, este din ce în ce mai mare.
„Nicio altă companie europeană nu și-a crescut volumele contractate de la Gazprom și nu și-a prelungit termenele așa cum a făcut recent această companie care și-a asumat că este poarta de intrare a gazului rusesc în Europa. Nemții, austriecii, italienii, au renunțat la colaborarea lor tradițională cu Gazprom, în timp ce MVM a ales nu numai s-o continue, ci chiar s-o mărească”, a precizat Răzvan Nicolescu.
România, rețeta completă pentru independență energetică
Potrivit specialistului, România este o țară cu resurse uriașe. Mai exact, avem cea mai mare producție proprie de gaz. În plus, avem șanse de a ajunge, în câțiva ani, în topul producției de energie la nivel european.
„Suntem unici pentru că avem cea mai mare producție proprie de gaz și suntem singurii cu șanse reale de a deveni, în patru ani, primii din Europa, adică să producem mai multe resurse energetice decât consumul propriu. Noi nu avem nevoie de Gazprom pentru că avem Romgaz și aproape jumătate din Petrom. În comunism, s-au petrecut multe nenorociri, însă faptul că ne-am ținut departe de ruși în energie a fost un lucru bun. Nu trebuie să uităm că suntem singurii din blocul estic care am decis să lucrăm cu Canada, USA și Italia în sectorul nuclear, în loc de URSS”, a scris Răzvan Nicolescu în postarea sa pe pagina de socializare.
Concluzia: România poate fi independentă și trebuie să fie independentă din punct de vedere energetic. Totuși, autoritățile responsabile nu fac pași în această direcție și ne lăsăm dominați de diferite strategii politice.
Gazul rusesc, armă politică
Vânzarea E.ON România către MVM ar aduce la lumină noi probleme, de la setarea unei dependențe de Rusia și până rusificarea sistemului energetic românesc. Dar, de ce trebuie să ne fie frică? De ce este atât de important gazul rusesc și reprezintă un subiect de discuție la nivel internațional? Gazul rusesc este periculos deoarece este folosit ca o armă politică.
„Pentru că este folosit ca o arma politică mai precisă decât TikTok. Dacă Putin vrea să-l schimbe mâine pe Orban Viktor, o poate face crescându-i prețul la gaz. Ca să vă mai dau o informație nouă, în contractele cu MVM rușii au introdus o clauză care spune că toate disputele comerciale se judecă în tribunale rusești”, a scris expertul.
Potrivit spuselor lui Nicolescu, toată această presiune și conspirația legată de MVM nu are nicio legătură cu poporul ungar. Dar, este o simplă condamnare a influențelor ruse. „Am ceva cu ungurii? Categoric, nu. Susțin cooperarea regională între țări și cred că țările din regiunea noastră pot face mai mult business împreună. La maghiarii români chiar țin. Mă simt minunat când merg la Tușnad, aproape în fiecare an”, a spus acesta.
Donald Trump, soluția salvatoare
În prima sa postare, Nicolescu a explicat că Donald Trump ar putea fi salvarea României de la influența rusă. Acesta a vorbit despre importanța încheierii unui parteneriat română-american, o idee susținută în trecut, dar care nu a fost pusă în practică. Acum, odată cu instaurarea lui Donald Trump la conducerea SUA, există o posibilitate ca o astfel de colaborare să aibă loc. Potrivit specialistului, toate aceste acțiuni ar putea influența și prețurile la energie suportate de români.
„Trump promovează gazul american. Va da noi licențe de export. A ales un ministru al Energiei care a lucrat pentru o companie de petrol și gaz. Știu cum gândește. Noi putem să-i deschidem poarta prin Grecia-Bulgaria-România către centrul Europei. În România, trebuie să folosim doar gaz românesc sau american. Prețurile trebuie să fie mici, nu manipulate de Putin care nu este vreun Moș Crăciun, ci mai degrabă un Moș Gerilă”, a povestit Răzvan Nicolescu în postarea sa de pe Facebook .
Răzvan Nicolescu a activat în multe poziții, atât în sistemul public, cât și în cel privat. Acesta a ocupat funcția de ministru al energiei. În prezent, Răzvan Nicolescu conduce echipa de consultanță în energie și sustenabilitate din cadrul Deloitte România. De asemenea, este membru al Consiliului de Supraveghere din cadrul OMV Petrom.
Achiziția E.ON România
Potrivit datelor, prin achiziția E.ON România, grupul MVM are ca scop menținerea și dezvoltarea stabilității și perspectivelor de viitor ale afacerii. După finalizarea tranzacției, compania controlată în procent de 31,82% de stat ar urma să își schimbe denumirea și identitatea vizuală.
În ultimii ani, MVM a achiziționat multiple companii străine care activează pe piața ungară. Presa internațională spune că MVM este o simplă opțiuni prin care Viktor Orban își poate extinde influența economică la nivelul Europei Centrale și de Est.