Criteriul care nu se ia în calcul la recalcularea pensiei

Criteriul care nu se ia în calcul la recalcularea pensiei. Pensiile românilor vor crește de la data de 1 septembrie. Acestea se află în proces de recalculare, proces care se bazează pe mai multe criterii.

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS), Simona Bucura-Oprescu, a anunțat că deciziile de recalculare a pensiilor vor ajunge la români începând cu luna mai.

Între timp, șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, a precizat că românii cu un număr mai mare de ani în câmpul muncii vor fi cei mai avantajați.

Daniel Baciu a declarat pe Facebook că în perioada următoare va fi semnat un contract subsecvent cu firma responsabilă de mentenanța sistemului informatic integrat al Casei Naționale de Pensii. Acest contract va include dezvoltarea unui software dedicat pentru recalcularea pensiilor în conformitate cu noile prevederi legale.

El a subliniat că există o certitudine clară, deja stabilită prin lege, că nicio pensie nu va înregistra o scădere în urma recalculării. Majoritatea pensiilor vor înregistra creșteri, unele chiar substanțiale.

Baciu a menționat în special pensiile mici cu un stagiu de cotizare mare în acest context.

„În perioada următoare vom semna contractul subsecvent cu firma care asigură mentenanța sistemului informatic integrat al Casei Naționale de Pensii care prevede realizarea softului informatic necesar recalculării pensiilor conform noii legi.

Avem o certitudine clară care era stabilită deja prin lege și anume faptul că nicio pensie nu va scădea în urma recalculării, majoritatea pensiilor vor avea creșteri, unele chiar substanțiale, aici mă refer la pensiile mici cu un stagiu de cotizare mare”, a transmis Daniel Baciu pe Facebook.

bani, lei
SURSA FOTO: Dreamstime

Salariul nu va mai conta atât de mult la calculul pensiei

În același timp, fostul președinte al Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Doina Pârcălabu, spune că există două criterii care nu vor conta foarte mult în ceea ce privește majorarea pensiilor.

Fosta șefă CNPP vorbește despre salariu și despre locul de muncă.

Doina Pârcălabu a oferit clarificări, afirmând că pentru persoanele cu pensii foarte mici și un stagiu mare de cotizare, există posibilitatea unor majorări între 90% și 100%.

Aceasta se datorează adăugării unor sume determinate de punctele de stabilitate, având o valoare standard pentru toți, fără a lua în considerare salariile anterioare sau locul de muncă.

Ea a evidențiat că un salt de la 2000 la 3000 de lei ar implica încă o creștere de 50%.

Discutând în termeni absoluți, această creștere ar însemna un plus de 1000 de lei.

„Sunt posibile majorările de 90 % 100% în cazul persoanelor cu pensii foarte mici și care au avut un număr mare de ani de muncă, stagiul de cotizare realizat, pentru că acolo se adaugă acele sume ca urmare a punctelor de stabilitate care au o valoare unică pentru toți. Nu mai țin cont de salariile pe care le-a avut o persoană sau de locul de muncă în care a lucrat.

Acum saltul de la 2000 la 3000 ar însemna încă o creștere cu 50 la sută. Dacă discutăm în valori absolute ar însemna o creștere cu 1000 de lei”, a explicat Doina Pârcălabu, potrivit Realitatea Plus.

bani, pensii, neimpozitare pensii
Bani/SURSA FOTO: Dreamstime

Pensiile unor români vor crește cu 1%

Din păcate, există grupuri de cetățeni români care vor beneficia doar de o majorare de 1% la pensie.

Majorarea depinde exclusiv de criteriile îndeplinite conform noilor prevederi legale privind pensiile.

Simona Bucura-Oprescu a explicat că vor exista români cu posibile majorări de 1%. În acest timp, alții ar putea beneficia de o creștere de 80%.

Ministrul a subliniat că aceste variații depind de cele trei elemente esențiale pe baza cărora se calculează numărul de puncte:

  • punctele contributive
  • punctele necontributive
  • punctele de stabilitate

Fiecare român va avea un punctaj, care se va înmulți cu valoarea punctului de referință, stabilit la 81 de lei. Datorită acestui punctaj, pensia va fi recalculată.

Ministrul Muncii a subliniat importanța explicării celor două elemente ale recalculării, respectiv contributivitatea și stabilitatea.

Ea a evidențiat că, în conformitate cu noua lege a pensiilor, se încearcă corectarea a trei categorii de inechități:

  • inechități între pensionari care au muncit la fel, dar au ieșit la pensie în ani diferiți
  • inechități între femei și bărbați
  • inechități între cei care au primit indemnizația minimă socială

„Vor fi români care vor avea, poate, o creștere de 1%, vor fi români care vor avea, poate, o creștere de 80%. Depinde de cele trei elemente esenţiale pe baza cărora se calculează numărul de puncte: punctele contributive, punctele necontributive şi punctele de stabilitate.

Fiecare român va avea un punctaj, care se va înmulţi cu valoarea punctului de referinţă, care va fi 81 de lei, şi datorită acestui punctaj va avea pensia recalculată. Pe recalculare, este foarte important să explicăm cele două elemente pe care le avem, respectiv de contributivitate şi de stabilitate. Cu alte cuvinte, la contributivitate şi muncă egală vom avea pensii egale, fiindcă prin această nouă lege a pensiilor, în fapt, noi încercăm să corectăm trei categorii de inechităţi.

Pe de o parte, inechităţile apărute între pensionari care au muncit la fel, dar au ieşit la pensie în ani diferiţi, inechităţile între doamne şi domni, şi nu în ultimul rând, inechităţi între pensionari care s-au aflat în indemnizaţia minimă socială”, a mai declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii.