În acest context, ICI Bucureşti precizează că sistemul de domenii ‘.ro’ va fi aliniat la necesităţile serviciului de mentenanţă anuală, iar începând cu data de 1 martie 2018, deţinătorii (registranţii) de domenii ‘.ro’ vor putea să achite contravaloarea serviciului de mentenanţă pentru perioada dorită de minim un an şi maximum 10 ani.
‘Tariful practicat de registrul de domenii ‘.ro’ va fi de 6 euro/an, fără TVA (tariful care va fi oferit registrarilor acreditaţi ROTLD). Valoarea tarifului a fost stabilită la nivelul pieţei europene din domeniu, ajustată la veniturile şi la puterea de cumpărare a românilor. Tariful practicat de către registrarul ICI Bucureşti (vânzare directă pe site-ul www.rotld.ro) va fi de 12 euro/an + TVA. Data de expirare a domeniilor se va calcula ţinând cont de principiul conform căruia vechea taxă de înregistrare trebuie să acopere minim cinci ani de mentenanţă (…)’, se arată în anunţul ICI-Bucureşti.
Pe de altă parte, instituţia precizează faptul că această distribuţie a domeniilor mai vechi de 5 ani pe o perioadă de 6 luni a avut în vedere oferirea posibilităţii ca fiecare deţinător de domenii ‘.ro’ să poată să reînnoiască domeniul în situaţia în care doreşte acest lucru.
În viziunea ICI-Bucureşti, principalele considerente care au stat la baza deciziei de introducere a serviciului de înregistrare şi mentenanţă anuală sunt, printre altele: alinierea la practica europeană, respectarea bunelor practici şi a recomandărilor ICANN, entitatea care coordonează procesul de reglementare al Internetului la nivel mondial şi la care ICI Bucureşti este membru şi parte interesată (stakeholder) din 1993, respectiv asigurarea fondurilor necesare dimensionării infrastructurii IT şi creşterea securităţii şi fiabilităţii.
Conform sursei citate, în prezent, România este singura ţară din Europa care nu a introdus un tarif de mentenanţă anuală pentru domenii de internet.
‘Implementarea sistemului de înregistrare şi mentenanţă anuală are, de asemenea, avantajul că va duce la deblocarea numelor de domenii ‘.ro’, care au fost înregistrate în aproximativ 25 de ani de existenţă a domeniului ‘.ro’, şi care în prezent nu mai sunt folosite, fie că firmele ce le-au solicitat au dispărut, fie că persoana care le-a solicitat nu mai are nevoie de acele nume în prezent; Un volum mare de domenii înseamnă şi un volum mare de resurse necesare. La nivelul serviciului la care s-a ajuns în ultimii 24 de ani, este aproape imposibil ca mentenanţa şi securitatea sistemelor să se bazeze doar pe veniturile din înregistrările domeniilor noi, acesta având un trend descrescător; Contravaloarea serviciului de înregistrare şi mentenanţă va duce la posibilitatea asigurării securităţii şi stabilităţii serviciului RoTLD, având în vedere că mediul virtual este din ce în ce mai agresiv asupra Internetului’, se arată în informarea ICI-Bucureşti.
Ministerul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională (MCSI) a mandat, în ianuarie 2016, membrii Consiliului de Administraţie ai Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI) să anuleze hotărârea Consiliului de Administraţie ICI cu privire la implementarea serviciului de înregistrare şi mentenanţă a domeniilor ‘.ro’.
Decizia de a introduce un tarif de achiziţionare, precum şi un tarif de mentenanţă anuală pentru domeniile ‘.ro’, începând cu data de 1 iulie 2017, a aparţinut Institutului Naţional de Cercetare în Informatică (ICI), gestionarul departamentului RoTLD, serviciul de administrare de domenii .ro.
Conform datelor oficiale, anul trecut, Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) a colectat şi procesat circa 110,195 milioane de alerte de securitate cibernetică, în creştere cu 61,55% faţă de 2015, care au afectat un număr de 2.920.407 adrese IP unice.
Numărul total de IP-uri unice alocat organizaţiilor din România era, în 2016, de 7.540.736, în scădere faţă de anul 2015 (8.958.498) şi faţă de anul 2014 (aproximativ 10 milioane), respectiv de anul 2013 (aproximativ 13,5 milioane).AGERPRES