Un deținut a câștigat în instanță un proces cu Penitenciarul Rahova. A obținut 210 de mii de lei

penitenciar

Penitenciarul Rahova va fi nevoit să-i plătească unui condamnat 20.000 de lei daune morale pentru condițiile inumane din pușcărie. El a reclamat condițiile din închisoare la Tribunalul București.

Un deținut a obținut în instanță 20 de mii de lei de la Penitenciarul Rahova

Penitenciarul Rahova este bun de plată, după ce a pierdut un proces cu un deținut. Printr-o cerere înregistrată pe rolul Tribunalului București, la data de 20 august 2021, un reclamantul XXX  a cerut despăgubiri. Unele, deloc mici, în cuantum de 210.000 lei cu titlu de daune morale, scrie justnews.ro. Aceste pretenții au avut la bază suferințele din perioada de detenție în Penitenciarul Rahova, cuprinsă între 14 aprilie 2020 și 26 aprilie 2021. În argumentarea sa, reclamantul a expus faptul că a fost arestat la data de 21 ianuarie 2020 și încarcerat în Penitenciarul București-Rahova.

În secțiile a III-a și a VI-a, reclamantul a fost cazat în camere cu 8 persoane. Dotate cu grup sanitar separat, însă lipsite de perete despărțitor în zona dușurilor. Asta afectează intimitatea fiecărei persoane. În plus, spațiile destinate depozitării bagajelor și alimentelor erau considerate insuficiente pentru un număr atât de mare de persoane. Iar paturile din penitenciar au fost descrise ca fiind o unealtă de tortură, având distanța inadecvată între patul superior și cel inferior (1075 mm), fapt ce putea cauza accidentări.

Reclamantul a subliniat că paturile de sus nu erau echipate cu scărițe. Iar telefoanele din camerele de detenție nu ofereau confidențialitate în convorbiri. De asemenea, a reclamat infestarea camerelor cu ploșnițe.

Curtea de Apel a respins excepția

Pe data de 6 aprilie 2022, instanța de fond a acceptat excepția de prematuritate referitoare la introducerea cererii. Astfel, a respins solicitarea de chemare în judecată ca fiind introdusă într-un stadiu prea devreme. Judecătorul a argumentat că reclamantul, în calitate de persoană condamnată, avea la dispoziție procedura plângerii adresate judecătorului de supraveghere a privării de libertate.

În acest cadru, reclamantul ar fi putut să-și expună situația referitoare la condițiile necorespunzătoare din camerele de detenție. Spațiul limitat, paturile insalubre, absența dușurilor adecvate, prezența insectelor, lipsa confidențialității în convorbirile telefonice etc., înainte de a iniția o acțiune în responsabilitate civilă delictuală împotriva pârâtului Penitenciarul București-Rahova.

Reclamantul a contestat hotărârea instanței de fond, astfel încât litigiul a ajuns să fie soluționat de Curtea de Apel București. Recent, judecătorii de la CAB au acceptat apelul. Eu respins excepția de prematuritate ca fiind nefondată. A obligat Penitenciarul București-Rahova să plătească reclamantului suma de 20.000 lei cu titlu de daune morale. De asemenea, instanța a dispus ca pârâtul să achite statului suma de 680 lei. Suma reprezintă contravaloarea onorariului avocatului care a oferit asistență juridică gratuită apelantului-reclamant.

Această hotărâre nu este definitivă. Ea poate fi contestată cu recurs la instanța supremă. Procedura de contestare trebuie depusă la Curtea de Apel București, Secția a III-a Civilă și pentru Cauze cu Minori și de Familie, într-un termen de 30 de zile de la comunicare.