Inflația poate părea o problemă care va dispărea, dar este mult mai probabil să persiste și să ducă la o criză în anii următori. Așa sună cel mai recent avertisment al economiștilor Deutsche Bank, potrivit CNBC.
Într-o estimare care depăşeşte consensul autorităţilor şi al Wall Street, Deutsche Bank a emis un avertisment dur. Astfel, susține DB, concentrarea pe măsurile de stimulare şi respingerea temerilor privind inflaţia se va dovedi o greşeală, dacă nu în viitorul apropiat, atunci pentru 2023 şi dincolo de acest an.
Avertisment dur al Deutsche Bank
Analiza arată cu degetul în special către Rezerva Federală (FEd), care va tolera o inflație mai mare de dragul unei recuperări complete și incluzive. Intenția Fed de a nu înăsprin politica până când inflația nu va arăta o creștere susținută va avea un impact negativ, susțin analiștii Deutsche Bank.
„Consecința întârzierii va fi o întrerupere mai mare a activității economice și financiare, decât dacă Fed ar fi acționat altfel în cele din urmă”, a scris economistul șef al Deutsche, David Folkerts-Landau. „De asemenea, acest lucru ar putea crea o recesiune semnificativă și ar putea declanșa un lanț de probleme financiare în întreaga lume, în special pe piețele emergente.”
FED nu va creşte rata dobânzii
Ca parte a abordării sale față de inflație, Fed nu va crește ratele dobânzii și nici nu va reduce programul său de achiziții de active până nu va vedea „progrese substanțiale mai departe” către obiectivele sale inclusive.
Mai mulți oficiali ai băncii centrale au declarat că nu se apropie de aceste obiective.
Între timp, indicatori precum prețurile de consum și cheltuielile personale de consum sunt cu mult peste obiectivul inflației de 2% al Fed. Factorii politici spun că actuala creștere a inflației este temporară și se va diminua odată ce întreruperile provocate de lanțurile de aprovizionare și efectele de bază din primele luni ale crizei pandemiei vor fi dispărut.
Echipa Deutsche susține că viitoarea inflație ar putea semăna cu experiența anilor 1970. Un deceniu în care inflația a avut o medie de aproape 7%, ajungînd chiar la două cifre în diferite momente.
Creșterea prețurilor la alimente și energie, alături sfârșitul controlului prețurilor, au contribuit la creșterea inflației tot mai mari din acea epocă.
Paul Volcker, preşedintele Fed de la acea vreme, a condus efortul de a contracara inflaţia, dar a trebuit să utilizeze creşteri dramatice ale ratei dobânzii, care au declanşat o recesiune. DB se teme că un astfel de scenariu ar putea să se repete, conform CNBC.