Cauza îngrijorării OECD este scăderea bruscă a comerțului global.

Este o temă preluată de strategii Deutsche Bank în buletinul de weekend. Banca a subliniat exact de ce acestă încetinire în comerțul mondial este un semn rău pentru creșterea globală.

Iată ce a spus Deutsche Bank:

    „Rezultate comerciale slabe – Avertismentele privind starea de sănătate continuă să vină. OECD a subliniat în această săptămână că o creștere anemică de 2% a comerțului mondial în acest an arată o economie globală aflată în dificultate. Încruntatările sunt cu siguranță justificate. În ultimele 2 decenii, diferențele de creștere comercială explică pe jumătate variația de expansiune a economiilor avansate, precum și a celor mai mari 30 de pieţe emergente.”

Dar analiştii Deutsche Bank nu se opresc aici, evidenţiind de ce această scădere este atât de alarmantă și explicând o continuare a unei încetiniri ciclice. Deutsche Bank subliniază doua aspecte, care sunt "alarmante":

    „În primul rând, țările G20 cu rate mai mari de creștere comerciale pre-criză se confruntă cu o scădere mai mare în creșterea post-criză, sugerând un roll-back sistemic al expansiunii comerciale pre-criză. În al doilea rând, în condiţiile în care comerţul global lâncezește sub apogeul din 2008, de 52% pentru al 7-lea an, istoria sugerează că aceste scăderi au tendința să se prelungească. Comerțului i-a luat 16 ani să-și recapete vârful din 1980 și 60 de ani pentru a ajunge la nivelul de dinainte de primul război mondial.”

Pare o creștere mai lentă care va dura mai mult timp. Nu e de mirare câd de jos a căzut petrolul, cuprul și alte mărfuri în ultima vreme.

 

Articolul original în Business Insider Australia. Copyright 2015