Pentru Deutsche Bank, Bitcoin și-a pierdut flerul. Bitcoin a suferit o prăbușire imensă în această săptămână, moneda digitală Bitcoin scăzând cu până la 29% și ștergând o valoare de piață de peste 500 miliarde dolari.
Din punct de vedere istoric, instituțiile au fost întotdeauna cei mai mari sceptici vizavi de Bitcoin și de criptomonede ca potențială clasă de active. Multe instituții financiare au avut îndoieli cu privire la apariția cripto și capacitatea sa de a deveni mainstream, scrie Bitcoinst.
Moneda Bitcoin nu e pe placul băncilor
Dar 2021 a făcut ca Bitcoin să crească la peste 300%, ceea ce a dus la un nou aflux de investitori instituționali. Cu unele victorii precum debutul în NADAQ al Coinbase, Bitcoin părea că începe să intre în grațiile Wall Street.
În urma evoluțiilor recente, mai ales după ce Tesla a revenit la decizia de a accepta plăți cu Bitcoin, criptomoneda și piața mai largă a criptomonedelor continuă să fie în cădere liberă. Numai în ultima lună, BTC a scăzut cu 48%, iar Ethereum și alte monede au avut o evoluție mult mai gravă.
Acum, Deutsche Bank întoarce spatele activului digital. Analiștii de la Deutsche Bank au publicat o notă de cercetare în care au criticat criptomoneda pentru susceptibilitatea sa în fața presiunilor.
„Criptomoneda a avut nevoie doar de un tweet și o declarație a guvernului chinez pentru a se duce în jos”, scriu analiștii.
„Cîteva cuvinte au făcut ca valoarea Bitcoin să scadă de la aproape 60.000 de dolari în zilele anterioare, la sub 48.000 de dolari. Apoi, marți, PBoC a reiterat că va interzice jetoanele digitale ca mijloc de plată, determinând astfel BTC să scadă cu puțin peste 30.000 USD la un moment dat, cea mai mică valoare din ianuarie ”.
Bitcoin nu era utilitate tranzacţională
O altă preocupare pare să fie lipsa de utilitate tranzacțională a Bitcoin. Deutsche Bank a susținut că lipsa de lichiditate a Bitcoin nu a justificat evaluarea sa ridicată și legitimitatea sa ca o clasă de active. „Valoarea Bitcoin este determinată în întregime de gândirea iluzorie”, susțin analiștii.
In contextul în care băncile centrale și guvernele încearcă să impună noi reglementări industriei în creștere rapidă, ar putea exista, de asemenea, mai puțin spațiu pentru creștere.
Banca centrală a Chinei, spre exemplu, va lansa propriul yuan digital în locul criptomonedei, până la începutul anului viitor.