Deutsche Bank: Riscul dezintegrării zonei euro s-a îndepărtat

Zona euro nu se va dezintegra, a declarat miercuri Anshu Jain, copreşedinte al Deutsche Bank, cel mai mare grup bancar listat la bursă din Europa, potrivit Reuters şi Bloomberg.

”Esenţial, credem că zona euro va rămâne intact. Volatilitatea de pe pieţele financiare legată de falimentul statelor de la periferia zonei euro sau ieşirea lor din zona euro s-a îndepărtat”, a afirmat Jain într-un discurs rostit în Dubai.

De asemenea, copreşedintele Deutsche Bank a declarat că se aşteaptă la ”o consolidare semnificativă” în sectorul bancar, pe fondul noilor reglementări privind majorarea cerinţelor de capital. ”Doar câteva bănci universale mari vor rămâne”, a avertizat Anshu Jain. Acesta a explicat că în urma crizei financiare marile bănci de investiţii şi-au redus gradul de îndatorare cu 40% şi au majorat indicele de adecvare a capitalului Tier 1 cu 160%.

Fuziunile şi achiziţiile în rândurile băncilor reprezintă ‘”onsecinţele neintenţionate” ale noilor reglementări, susţine copreşedintele Deutsche Bank.

Luni, directorul general al Deutsche Bank, Juergen Fitschen, a cerut băncilor din întreaga lume să continue progresele cu implementarea noilor norme de capital, cunoscute sub Regulamentul Basel III. ”Acest lucru nu mai poate fi repus în discuţie”, a spus Fitschen, referindu-se la recentele decizii ale unor organisme de reglementare de a pune sub semnul întrebării viabilitatea calendarului pentru implementarea noilor norme.

Regulamentul Basel III ar urma să intre treptat în vigoare începând in luna ianuarie 2013, însă recent organismele americane de reglementare din sectorul bancar au anunţat că au decis să amâne data de la care ar urma să intre în vigoare noile norme.

Aceste reguli au fost elaborate ca răspuns la criza financiară din 2008 şi sunt considerate vitale pentru asigurarea capitalizării instituţiilor financiare împotriva viitoarelor şocuri financiare.

Stabilite în anul 2010 de un comitet de bănci centrale şi organisme de reglementare din întreaga lume, Basel III ar urma să oblige băncile să-şi constituie rezerve echivalente cu 7% din valoarea împrumuturilor pe care le acorda, faţă de 2% în prezent. (Sursa: Agerpres)