Marţi s-a încheiat oferta pentru LSE, iar gradul minim de acceptare de către acţionarii Deutsche Boerse ajunsese la 60%. 

Luna aceasta, operatorul bursei de la Frankfurt a decis să reducă de la 75% la 60% gradul minim de acceptare de către acţionari a proiectului său de fuziune cu LSE. În plus, perioada de acceptare a fost prelungită cu două săptămâni, până la 26 iulie 2016. 

Operatorul Bursei de la Frankfurt a explicat că un grad de acceptare de 75% pentru proiectul de fuziune cu LSE ar fi putut fi dificil de atins, având în vedere că o serie de fonduri care deţin până la 15% din capitalul Deutsche Boerse nu pot să aprobe oferta de preluare a LSE până când gradul minim de acceptare nu va fi atins. 

Pentru Jonathan Goslin, analist la Numis Securities, reducerea gradului de acceptare de către acţionari este o procedură pur tehnică, iar fuziunea dintre Deutsche Boerse şi LSE va avea de depăşit obstacole mult mai importante, în special din partea autorităţilor de reglementare. 

Consiliul angajaţilor de la Deutsche Boerse a cerut modificări importante ale planificatei fuziuni London Stock Exchange, în urma deciziei Marii Britanii de a ieşi din UE (Brexit). 

În loc să menţinem cu orice preţ actualul acord, conducerea trebuie să facă presiuni pentru ca sediul central al entităţii combinate să fie la Frankfurt, a afirmat Jutta Stuhlfauth, şeful Consiliul angajaţilor de la Deutsche Boerse. 

"Avem nevoie chiar acum de noi negocieri. Defectele acordului trebuie eradicate. Clienţii şi acţionarii au nevoie de certitudini pentru a-şi face planurile financiare", a explicat Jutta Stuhlfauth. 
Oficialul a adăugat că reprezentanţii conducerii operatorului bursier german au fost complet nepregătiţi pentru Brexit şi nu a existat un plan B. 

În luna martie a acestui an, Deutsche Boerse şi LSE au anunţat că au pus la punct termenii unui acord de fuziune care urma să dea naştere unui gigant bursier european. Lunea trecută, acţionarii operatorului bursier London Stock Exchange au aprobat, cu peste 99,8% din voturi, fuziunea cu Deutsche Boerse. 

Autoritatea de Reglementare a Pieţelor Financiare din Germania (Bafin) a estimat că este dificil de acceptat ideea ca Londra să fie cartierul general al noului grup bursier rezultat în urma fuziunii dintre London Stock Exchange şi Deutsche Boerse, având în vedere că alegătorii britanici au decis recent să iasă din Uniunea Europeană. 

Peste 40% din tranzacţiile valutare globale se desfăşoară la Londra iar politicienii şi directorii afirmă că în City of London se tranzacţionează mai mulţi dolari decât în New York şi mai mulţi euro decât în toată Uniunea Europeană. 

Pe de altă parte, alte centre financiare importante râvnesc la poziţia Londrei. Participanţii la un sondaj realizat în rândul celor 12.000 de membri ai ACI Financial Markets Association, un grup de tranzacţionare pentru pieţele valutare, susţin că oraşul german Frankfurt ar fi cel mai mare beneficiar în urma ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, urmat de Paris, New York şi Dublin. 

AGERPRES