Deutsche Telekom, acţionarul majoritar de la OTE, a mai informat că în ultimul trimestru al anului trecut a înregistrat o pierdere netă de 752 milioane de euro, comparativ cu un profit net de 641 milioane de euro în ultimul trimestru din 2012.
În aceste condiţii, Deutsche Telekom a estimat că nu va reuşi să-şi atingă ţinta iniţială privind un flux de lichidităţi de şase miliarde de euro în 2015, adăugând că cifra pentru acest an va scădea până la 4,2 miliarde de euro, de la 4,6 miliarde de euro anul trecut.
Noul director general de la Deutsche Telekom, Timotheus Hoettges, numit în funcţie la 1 ianuarie 2014, a început să ia măsuri pentru a consolida operaţiunile din Europa de Est şi să crească numărul de utilizatori din SUA.
'Am fi putut atinge ţinta propusă pentru 2015 privind un flux de lichidităţi de şase miliarde de euro dacă am fi închis uşa în faţa creşterii clienţilor în SUA. Însă nu vrem acest lucru. Piaţa americană ne oferă oportunitatea de a ne creşte numărul de clienţi ceea ce înseamnă creşterea valorii pentru companie', a declarat directorul financiar Thomas Dannenfeldt.
Al patrulea operator de telefonie mobilă din SUA, T-Mobile US Inc, la care Deutsche Telekom deţine 67% din acţiuni, şi-a sporit anul trecut baza de clienţi cu două milioane şi are de gând să adauge alte două-trei milioane de clienţi în acest an.
În pofida majorării investiţiilor, Deutsche Telekom a subliniat că politica sa de dividende va rămâne nemodificată, aşteptându-se să plătească 0,50 euro pe acţiune pentru anul financiar 2014.
Luna trecută, directorul Deutsche Telekom pentru operaţiunile europene din afara Germaniei, Claudia Nemat, a anunţat că până în 2018 Deutsche Telekom intenţionează să devină lider pe toate pieţele din Europa Centrală şi de Est unde operează, prin continuarea achiziţiilor şi investiţii în reţele.
În 2008, Deutsche Telekom AG a cheltuit 3,8 miliarde de euro pentru achiziţionarea unui pachet de 30% din acţiunile OTE, iar în luna iunie 2011 a preluat un pachet suplimentar de 10%. În prezent, statul grec mai deţine 10% din acţiunile OTE, iar restul de 50% sunt deţinute de investitori internaţionali şi acţionari instituţionali din Grecia.
Hellenic Telecommunications Organization (OTE Group) – cel mai mare grup de telecomunicaţii din Europa de Sud-Est – deţine 54,01% din Romtelecom. Divizia sa de telefonie mobilă, Cosmote, este prezentă pe piaţa românească prin Cosmote România, societate deţinută de grupul OTE, prin Romtelecom (30% din acţiuni) şi Cosmote Grecia (70% din titluri). AGERPRES